Trekker Zimbabwe fra Samveldet

President Robert Mugabe trakk sent søndag kveld Zimbabwe ut av Samveldet, bare timer etter at de andre statslederne i Samveldet ble enige om å utestenge Zimbabwe fra sammenslutningen på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Zimbabwe har trukket tilbake sitt medlemskap i Samveldet med umiddelbar effekt, het det i en uttalelse fra Mugabes regjering.

Utestengelsen viser at «de rasistiske lederne i Storbritannia og Australia» har tatt over Samveldet, ifølge Mugabes informasjonsminister.

- Dette er uakseptabelt. Zimbabwe trekker seg ut, sa Mugabe (79) da presidentene fra Nigeria, Sør-Afrika, og Jamaica ringte ham for å orientere om Samveldets beslutning om fortsatt utestengning.

Ifølge informasjonsdepartementet i Zimbabwe forsøkte de tre presidentene å overtale Mugabe til å ikke gå ut av sammenslutningen.

- Dette er skuffende, sa talsmann for Samveldet, Joel Kibazo søndag kveld.

- Vi ønsker Zimbabwe tilbake i Samveldet. Det vi bryr oss om er Zimbabwes befolkning, og det kommer vi til å fortsette å gjøre, la han til.

- Klart signal

Under Samveldets toppmøte i Abuja i Nigeria måtte Storbritannia med Tony Blair i spissen drive hektisk lobbyvirksomhet for å få igjennom et vedtak om å fortsette å holde Zimbabwe utenfor den 54-land store sammenslutningen, hvor de fleste medlemmene er tidligere britiske kolonier.

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki var blant dem som lenge var imot forslaget om fortsatt utestengelse, men Blair fikk til slutt overtalt motstanderne.

- Dette vil sende et klart signal til folk i Zimbabwe om at Samveldet er på demokratiets og menneskerettenes side, sa Blair søndag kveld.

Nigerias president Olusegun Obasanjo forsøkte å fremstille beslutningen som noe positivt, og sa at « prosessen som vil føre fram til en opphevelse av Zimbabwes utestengelse har startet.»

Politisk dialog

Et panel skal nå overvåke den politiske dialogen og utviklingen av menneskerettighetene i Zimbabwe.

- Det sentrale spørsmålet nå er politisk dialog mellom regjeringspartiet og opposisjonen i Zimbabwe, sa en kilde i Zambias delegasjon til toppmøtet i den nigerianske hovedstaden Abuja.

Zimbabwe ble suspendert fra sammenslutningen i mars i fjor, etter at president Robert Mugabe utropte seg til seierherre i et presidentvalg som ble fordømt verden over. Han ble heller ikke invitert til årets toppmøte.

Allerede lørdag erklærte Mugabe at Zimbabwe kom til å trekke seg ut av Samveldet dersom landet ble holdt utenfor på utbestemt tid.

NTB-AFP-Reuters

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer