Trekkfuglene kan føre viruset til Norge

Fugleviruset kan komme til Norge med trekkfuglene til våren. Men det fryktede pandemi-viruset vil neppe oppstå i vår verdensdel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleviruset (H5N1), som nå er oppdaget i Tyrkia og trolig i Romania, er fortsatt et virus som først og fremst angriper fugler. Det har smittet fra fugl til menneske, og er ekstremt dødelig. Millioner på millioner av fugl er drept på grunn av det, men bare 60 mennesker.

Ekstremt virus

-  Så vidt jeg vet, har aldri et fuglevirus vært i stand til å spre seg så vidt omkring som akkurat dette viruset, sier overlege Bjørn G.Iversen ved Folkehelsa i Oslo.

Mattilsynet stanser nå import av levende dyr og fjærkreprodukter fra Tyrkia og Romania. Det samme er gjort tidligere overfor samme produkter fra land i Asia.

Flyr med villfugl

-  Det ser ut til at det er villfugl som har ført fugleviruset til Europa. Jeg vil ikke bli overrasket om det kommer til Norge til våren, sier avdelingsdirektør Keren Bar-Yaacov i Mattilsynet.

-  Kan høns og kyllinger vaksineres mot sykdommen?

-  Nei, det er ikke utviklet en vaksine mot dette viruset ennå. Problemet er at det endrer seg hele tida. Italia har forsøkt slik vaksinasjon, og opplevd at vaksinene ikke virket.

-  Kan storstilt nedslakting av villfugl bli aktuelt?

-  Neppe med det første. Et slikt tiltak kan bli vurdert, men da må smittepresset være ekstra stort, sier avdelingsdirektør Keren Bar-Yaascov.

-  Mindre risiko

Den verdensomspennende epidemien som FN har advart imot, vil trolig bli forårsaket av et helt nytt virus, en kombinasjon av fugleviruset og et menneskelig influensavirus.

-  Dette viruset vil trolig oppstå der det er stor tetthet mellom mennesker og fugl. Derfor er sjansen for at det oppstår i et sørasiatisk land mye større enn at dette skjer i Tyrkia eller i Romania. Det at fugleviruset har spredd seg til Europa, betyr ikke at det nå er større risiko en før for at det nye pandemi-viruset vil utvikle seg, sier overlege Bjørn G. Iversen.

Men helsemyndighetene anbefaler likevel at de i Norge som kan risikere å jobbe med nedslakting av syk fugl bør vaksinere seg mot vanlig influensa. En slik vaksine kan hindre smitte fra fugl til menneske.

-  Ingen panikk

I Asia har fugleinfluensaen ført til store økonomiske tap for dem som lever av produksjon og salg av fjærkre.

-  Vi har stor respekt for situasjonen, men vi har ikke panikk. Og vi følger svært godt med på utviklingen, sier direktør Leif Jørstad i Prior Norge. Prior har klekkerier og slakterier spredt rundt om i Norge.

-  Sjansen for at sykdommen skal bryte ut her i Norge er mye mindre enn i land som Tyrkia og Romania. Dyretettheten hos oss er liten, vi har små enheter spredte rundt omkring i landet. Samtidig holdes dyra i stor grad inne, og kravene til hygiene er også strengere. Det samme gjelder også de generelle tiltakene for å hindre spredning, sier Jørstad.

RUMENSK FRYKT: En veterinær gjør klar flere fugler for slakt.
PÅ VEI: Trekkfugler fra sørligere strøk kan føre med seg viruset til Norge. I verste fall må villfugl slaktes.