- Trekkspill-tiggerne er skalkeskjul for krimhandlinger

Mener politiet i Oslo.

KRIMINALITET: Oslopolitiet mener rumenske tiggere i Oslo som selger roser og spiller trekkspill er skalkeskjul for organisert kriminalitet. Foto: Kristian-Ridder-Nielsen
KRIMINALITET: Oslopolitiet mener rumenske tiggere i Oslo som selger roser og spiller trekkspill er skalkeskjul for organisert kriminalitet. Foto: Kristian-Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Rumenske tiggere som spiller trekkspill og selger roser er skalkeskjul for organisert kriminalitet og hvitvasking av utbytte, mener politiet i Oslo.

- Tigging er ikke straffbart, men det er også et skalkeskjul for kriminelle handlinger og en del av fremgangsmåten organiserte kriminelle bruker. Tiggere er en del av det kriminelle miljøet. Da er det naivt å snakke om tigging som en eksotisk del av bybildet, sier Arne Solberg, sjef for Majorstua politistasjon, til Dagsavisen.

Han understreker at ikke alle tiggere er kriminelle. Men politistasjonen hans er fylt opp av rumenere fra romfolket, underlagt varetekt. De blir tatt med biler og leiligheter fulle av tyvegods som mobiltelefoner, datamaskiner, digitale kameraer, DVD-spillere og kostbare smykker. Politiet hevder rumenerne som pågripes tilhører det samme miljøet som mange av tiggerne i hovedstaden.

- Vi kjenner til at rumenere som er tatt for innbrudd og grovt tyveri, har kontakt med tiggere fra romfolket. Mange av de rumenske mennene som sitter arrestert, er tidligere dømt for vinningskriminalitet i Romania, Tyskland og Sverige, sier politiadvokatene Morten Reppen og Mona Brandmo.

Ifølge politiet bruker tyvebander tiggere og blomsterselgere til å holde utkikk, hvitvasking av penger og oppbevaring og omsetning av tyvegods.

Politiet opprettet 4. mai i år et spesialteam som skal drive offensiv mot omreisende vinningskriminelle som kommer til Norge for å begå lovbrudd. De som blir tatt, skal varetektsfengsles, hastepådømmes, sone, og deretter sendes rett ut av landet.

NTB