Trekløver siktet for million-heleri

Schibsted-arvingen Harald Undrum, rans-etterlyste David Toska og finansmannen Thomas Øye er siktet for grovt heleri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomas Øye (33) ble i Oslo tingrett i går kveld varetektsfengslet for inntil to uker med isolasjon på grunn av fare for bevisforspillelse. Etter det Dagbladet får opplyst er foreløpig seks personer siktet i helerisaken.

Finansakrobaten Øye er siktet for heleri av fem millioner kroner, som han skal ha mottatt da David Toska (28) for over tre år siden kom til kontoret hans med fem millioner kroner i en koffert.

Ifølge Dagbladets kilder etterforsker kriminalpolitiet om de fem millionene var utbytte fra en eller flere straffbare handlinger. Politiet undersøker samtidig om dokumenter i saken kan være produsert i ettertid, for å dekke over kriminelle handlinger.

Dokumentfalsk

Toska hevder å ha fått pengene av en forretningsmann, som også er siktet i saken. Denne mannen er nå sjøl tiltalt i en større bedragerisak, uavhengig av helerisaken.

Harald Undrum (31) skal ha skrevet under en avtale som kausjonist for Øye. Toska har seinere gjort Undrum ansvarlig for lånet, som Øye angivelig ikke kunne betale tilbake.

Toska gikk deretter rettens vei for å få pengene tilbake fra Undrum, men tapte.

Toska anket til Borgarting lagmannsrett, men på det tidspunktet saken skulle opp, var Toska etterlyst med navn og bilde for dødsranet i Stavanger.

Enestående

Toska trakk i siste øyeblikk anken. Dette ble formidlet til lagmannsretten av høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, som er medetterlyste Ridvan Halimis forsvarer.

Øyes forsvarer, advokat Harald Schiong, sier til Dagbladet at klienten nekter straffskyld, og at han har påkjært kjennelsen til Borgarting lagmannsrett.

-  Jeg mener det er all grunn til å stusse over politiets saksbehandling. Dette er en tre og et halvt år gammel sak. Det er enestående at politiet velger å aksjonere på det tidspunkt hvor den ene aktøren (Toska, red.anm.) tre og et halvt år seinere kan knyttes opp mot andre straffbare forhold. Det er rimelig oppsiktsvekkende, sier han.

-  Du mener politiet har vært kjent med forholdet i tre og et halvt år?

-  Ja, saken sto omtalt i finansbladet Kapital allerede i 2002, og Øye har vært underlagt konkursbehandling fra oktober 2002. Øye er blitt «etterforsket» både av den ene og den andre aktøren med henblikk på kritikkverdige forhold.

-  Men det er jo åpenbart at politiet nå skal knytte Øye og hans sfære opp mot et mulig hvitvaskingsmaskineri i forhold til Toska og hans krets, sier Schiong.

Sjekker kontakter

Kriminalpolitiet skal nå sjekke samtaler til og fra Øyes mobil, for på den måten å finne ut hvem han har hatt kontakt med den korte tida han nå har vært i Norge. Øye er bosatt i Dubai.

Politiadvokat Marit Formo i Oslo-politiet sier til Dagbladet at hvitvaskingssaker er kompliserte, og kan gå over flere år.

-  Det er flere involverte i saken, men vi har ikke fått tak i alle og har heller ikke fått oversikt over hvem alle er. Vi vil nå bruke de neste to ukene på å få oversikt over hva slags roller de involverte har, sier Formo.

Toska er tiltalt for et bankboks-kupp på Bryn i Oslo i oktober 2001. Utbyttet ble 20 millioner kroner.

DAVID TOSKA (28): Er siktet og etterlyst etter dødsranet i Stavanger. Har trolig reist til utlandet. Kalles «Mesterhjernen», og betegnes som et sjakkgeni. Er straffedømt tre ganger og bøtelagt en gang. Var et hett navn i etterforskningen av ranet mot DnBs tellesentral på Løren i Oslo i 2000. I forbindelse med Stavanger-ranet er han knyttet til spionasjebutikk-eieren gjennom en dom fra Oslo tingrett. Kjenner både «Skyggen» og «Mr. X».
THOMAS ØYE (33): Er risikoutøver i finansakrobatikk. På noen år har han pådratt seg 100 millioner i gjeld, men det ser ikke ut til å stanse ham. Har jobbet som mekler og lever av å knytte kontakter mellom investorer og firmaer med gode og dårlige forretningsplaner. Har vandret inn og ut av rettssaler de siste åra, men har aldri før vært siktet i en straffesak. Han har fått mange fiender og det kaver flere ofre i kjølvannet hans. Nå har han utvandret til Dubai hvor han jobber som konsulent.
HARALD UNDRUM(31:)Schibsted-millionær som ble blakk og lastebilsjåfør etter å ha kausjonert for barndomsvennen Thomas Øyes mange prosjekter.Ifølge likningstall fra 2000 hadde Undrum 44 millioner i formue og en inntekt på 14 millioner kroner. I dag er det bare smuler igjen. Undrum er adoptivsønn av Guri Scotford, som er datter oldebarnet til Schibsteds grunnlegger.Utdannet skipper, og har studert hotellfag.