Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tremannen på bedringens vei

Vil finne seg en jobb - og gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dede Koswara  fikk tilnavnet «Tremannen fra Java» da han ble kjent gjennom en dokumentarserie på Discovery i fjor.

Han har i 20 år levd med et hudvirus som har dekket kroppen hans med barkliknende utvekster, men får nå behandling. 

Under fire vellykkede operasjoner har legene fjernet utvekstene- totalt skal de ha operert vekk trundt to kilo vorter, skriver The Daily Thelegraph.

Behandlingen er langt fra ferdig, men livet er allerede blitt enklere for Koswara.

- Tidligere var det mange ting jeg ikke kunne gjøre, men nå føler jeg meg lettere. Jeg kan spise selv og skrive, selv om håndskriften min er stygg, sier han i et intervju fra sykehuset.

Begynte som kløe

Dede Koswara forteller at sykdommen begynte med en liten kløe. Deretter kom det noen små vorter, som han først ignorerte, men som så spredde seg ukontrollerbart.

Tilslutt var det så ille at han måtte slutte å jobbe, og da han ikke lenger kunne forsørge familien forlot kona ham. En stund tjente han til livets opphold ved å vise seg fram på freakshow.

image: Tremannen på bedringens vei

Vortevirus

TV-teamet som lagde en dokumentar om Dede ifjor lot den amerikanske hudlegen Anthony Gaspari undersøke ham for å se om det var mulig å finne en behandling.

Gaspari konkluderte med at Dedes tilstand skyldes viruset human Papilloma Virus (HPV). HPV-viruset er relativt vanlig og fører normalt sett til vorter.

Dede lider imidlertid av en ekstremt sjelden imunforsvarfeil, som gjøre at kroppen hans ikke klarer å stoppe viruset.

Flere operasjoner

Koswaera må trolig gjennom tre-fire nye operasjoner til, men håper at han til slutt kan returnere til et normalt liv.

- Det første jeg vi gjøre er å bli frisk og finne en jobb. Men hvem vet, en dag kan jeg kanskje møte ei jente og gifte med, sier han til The Daily Thelegraph.

37-åringen får nå en syntetisk form for A-vitamin som forhåpentligvis skal hindre at vortene som er operert vekk skal kommet tilbaken.

For øyeblikket slår han ihjel ventetiden fram til neste operasjon med sudoko, som skal ha blitt hans nye lidenskap.

INVALID: Sykdommen har invalidisert den indonesiske mannen fullstendig. Han har blitt tatt vare på av døtrene sine og har tjent penger blant annet ved å vise seg fram på freakshow.
VANSIRET: Slik så Dede Koswara ut før operasjonene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media