Tremenningen Jan fikk Røkke på rett kjøl

MOLDE (Dagbladet): Dypt fortvilet over Kjell Inges klammeri med politi, hans festing og villbassfakter, dro mora Gunnvor over til naboen og spurte om Jan Laukholm kunne skaffe sønnen hyre på en tråler. Tremenningen skaffet 17-åringen arbeid, og klarte attpåtil noen år seinere å få unggutten av gårde til USA. Det ble starten på Røkkes milliardeventyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ble Jan Laukholm igjen i Norge, og kunne følge den eventyrlige suksessen tremenningen skulle få oppleve i USA og seinere i gamlelandet. I dag hender det at han får noen glimt av Røkke når han er på lynvisitt hos sine foreldre lenger opp i gata. De to- tre siste årene er det likevel blitt mindre kontakt mennene imellom, men Laukholm følger med i hva aviser, radio og fjernsyn melder.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i de karakteristikkene som brukes om ham. Jeg spør meg hva som er grunnen til at Rimi-Hagen kaller ham for grisk og kynisk. Det er ikke merkelapper jeg vil sette på Kjell Inge, sier Laukholm.

- Jeg skjønner i grunnen ikke hvorfor de ikke kan la Kjell Inge være i fred. Det hele er et økonomisk spill, der folk hele tida forsøker å sikre sine egne interesser.

Videokameratene

56-åringen var aldri interessert i å bidra til de to uautoriserte biografiene som kom ut om Kjell Inge Røkke i 1997, men kvier seg ikke nå for å snakke ut om tremenningen. Laukholm legger ikke skjul på at det er på tide at noen som virkelig kjenner Kjell Inges bakgrunn og meritter, uttaler seg.

- Det var verre før, men fortsatt er det mange som er misunnelige på han Kjell Inge. Både i Molde og ellers i Norge. I det ligger mye av årsaken til at han nå får gjennomgå.

- Tror du også det skyldes hans enorme pengeforbruk? At det ikke er lov for en mann av enkle kår å tjene så mye penger og bruke dem slik han gjør?

Laukholm smiler dette underfundige smilet han får flere ganger under intervjuet. Og istedenfor å svare direkte på spørsmålet, serverer han følgende historie:

«2. juledag for tre år siden satt Laukholm og Kjell Inge Røkke i foreldrenes hjem og kikket på video. Røkke la ivrig ut om at det tomme skroget de satt og så på, seinere skulle bli et flytende palass til 350- 400 millioner kroner.»

- Noen vil si at det vitner ikke om annet enn at han er stormannsgal?

- Hadde vi hatt like mye penger, ville vi også kanskje ha gjort noe slikt. Han har alltid vært opptatt av fart, spenning og båter. I ungdommen kjøpte han en superrask 28-fots «Smuggler», som knapt var nedi med propellen. Så ble han med på båtrace over hele verden. Kjell Inge har bestandig vært frampå og der det skjer. Og nå bygger han en båt så diger som en hurtigrute.

Sjanghaiet

- Dette er guttungen du fikk på rett kjøl for ca. 25 år siden. Er du stolt over det?

- Ja, lyder det kontant fra den kraftige skikkelsen. Selv har han gitt seg med sjølivet, og er grunnet dårlig helse blitt uføretrygdet.

- Det er utrolig hva Kjell Inge har fått til med to tomme hender, to helt tomme hender.

- Hvis du ikke hadde tatt den telefonen til rederikontoret på slutten av 1970-tallet og sørget for at Røkke nærmest ble sjanghaiet til trålertjeneste i Barentshavet, hva hadde det blitt av ham?

- Han ville vært en vanlig lønnsmottaker.

- Men nå er han isteden blitt en av Norges rikeste og mektigste menn, en posisjon han langt på vei kan takke deg for?

- Jeg husker godt den gangen Kjell Inge var her med hun tannlegen som han var ringforlovet med en stund. Han var ute og kjørte, men stoppet opp da han så meg. Han kom ut av bilen og presenterte meg slik: «Her er han som sørget for at jeg er blitt det jeg er.»

Tilfeldigheter

Laukholm smiler av minnet, og legger til:

- Han kunne like godt ha sagt: Tilfeldighetene skapte meg. For Kjell Inge er en kar som hele tida har vært på rett plass til rett tid. Og så har han alltid svart ja når han har fått sjansen. Også da han fikk hyre på en tråler i USA.

- Fortell.

- Etter å ha vært på tokt i Barentshavet, kom vi til Ålesund. Jeg overtalte da Kjell Inge til å bli med på lossetur til Grimsby i England. Det var rene ferieturen. På kaia der borte ropte plutselig en maskinassistent på den norske tråleren «Atlantic» på oss. Vel om bord traff vi rederen Erik Brevik, som spurte Kjell Inge om han kunne tenke å la seg hyre til tjeneste på tråler utenfor Seattle. Svaret var ja. Slik startet han sitt USA-eventyr.

- Hvorfor ble du ikke med selv?

- Jeg hadde familie, mer er det ikke å si om det.

Etter toktene i Barentshavet møttes Jan Laukholm og tremenningen hjemme i den tidligere presteboligen i Fabrikkveien 2 i Molde sentrum. De snakket sammen om fiske, penger, karriere og framtida.

- Misunner ikke

Da Røkke etter hvert dro til USA, ble besøkene og praten sjeldnere, men de holdt kontakten. Innimellom ringte Gunnvor Røkke og ba Laukholm ta seg en tur over når sønnen var hjemom. Og innimellom ser han Røkke droppe innom foreldrene på lynvisitter.

- Jeg misunner ham ikke det livet. Jeg tror i grunnen også Kjell Inge skulle kunne tenke seg et mindre hektisk liv.

- Når snakket du med ham sist?

- Mmmm, i våres. Da ringte jeg ham på mobiltelefonen. Men han var busy, skulle i møte. Andre ganger skal han ut og reise eller jogge. Han er hele tida i bevegelse, den gutten!

LEI AV SKITTKASTINGEN: Jan Laukholm (56) skaffet tremenningen Kjell Inge Røkke arbeid som fisker. Nå har han sett seg lei av skittkastingen Moldes store sønn blir utsatt for.