Kina

«Trend» vekker oppsikt: - Enormt press

Unge mennesker i Kina skal ha satt i gang en ny trend. «Å ligge flatt» handler om å leve et avslappet liv.

MOTGIFT: Den nye trenden blir beskrevet som en motgift mot samfunnets press for å finne jobber og prestere godt mens man arbeider i lange skift. Illustrasjonsfoto: BAZA Production / Shutterstock / NTB.
MOTGIFT: Den nye trenden blir beskrevet som en motgift mot samfunnets press for å finne jobber og prestere godt mens man arbeider i lange skift. Illustrasjonsfoto: BAZA Production / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

Unge mennesker i Kina har satt i gang en begynnende motkulturbevegelse som innebærer å legge seg ned og gjøre så lite som mulig, skriver The New York Times.

«Å ligge flatt» - eller tangping, som det heter på mandarin - betyr angivelig å avstå fra ekteskap, ikke ha barn, forbli arbeidsledig og unngå materielle ønsker som et hus eller en bil.

Ifølge BBC blir den nye trenden beskrevet som en motgift mot samfunnets press for å finne jobber og prestere godt mens man arbeider i lange skift.

Det skal ha være Luo Huazhong (31) som startet trenden. Han sa opp jobben sin på en fabrikk i Kina, syklet til Tibet og bestemte seg for at han kunne klare seg på småjobber og sparepenger.

Han beskrev den nye livsstilen sin i et blogginnlegg, som han ga tittelen «å ligge flatt er rettferdighet.» Bevegelsen gikk viralt og har siden blitt til en bredere uttalelse om det kinesiske samfunnet, skriver The New York Times.

- Etter å ha jobbet så lenge, følte jeg meg bare følelsesløs, som en maskin. Og så sa jeg opp, sa Huazhong i et intervju med avisa.

- Et vendepunkt

Ifølge The New York Times skal blogginnlegget seinere ha blitt fjernet, angivelig fordi det ble sett på som en fornærmelse mot Beijings økonomiske ambisjoner.

KINA: Kinas president Xi Jinping kom med kraftige advarsler i en flammende tale under en nøye regissert markering av Kommunistpartiets hundreårsjubileum. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Myndighetene skal blant annet ha slettet et innlegg på et tangping-forum med mer enn 2000 000 medlemmer. Det er derfor vanskelig å si hvor utbredt trenden er.

Xiang Biao, professor i sosialantropologi ved Oxford University som fokuserer på det kinesiske samfunnet, kalte tangping-kulturen et vendepunkt for Kina til avisa.

- Unge mennesker føler et slags press som de ikke kan forklare, og de føler at løftene ble brutt. Folk innser at materiell forbedring ikke lenger er den viktigste kilden til mening i livet, sa han.

- Et uttrykk for frustrasjon

- Konkurransen er så hard for unge i Kina i dag, at selv de med utdannelse fra de beste universitetene godt kan ende opp med å jobbe lange dager og uker uten å få nok betalt til å klare å etablere familie og kjøpe en leilighet.

Det sier sosialantropolog og spesialrådgiver i The Governance Group, Henning Kristoffersen til Dagbladet. Han er også spesialist på kinesisk politikk og samfunnsforhold.

FORVENTNINGER: Kina-ekspert Henning Kristoffersen ser ikke bort ifra at «å ligge flatt» er et utrykk for frustrasjon over å føle seg fanget av alle forventninger. Foto: Robert Rønning.
FORVENTNINGER: Kina-ekspert Henning Kristoffersen ser ikke bort ifra at «å ligge flatt» er et utrykk for frustrasjon over å føle seg fanget av alle forventninger. Foto: Robert Rønning. Vis mer

Han forklarer at mange familier i Kina må ta ansvar for det meste selv. De må spare for å sikre helse og pensjon, og foreldre må betale for en god utdanning til barna sine.

Samtidig er det høye forventninger knyttet til at barna skal lykkes. De unge blir utsatt for et voldsomt press fra flere hold, forklarer Kristoffersen.

- De skal få gode karakterer, og de skal klare seg i et knallhardt konkurransemarked.

Han ser ikke bort ifra at «å ligge flatt» er et uttrykk for frustrasjon over å føle seg fanget av alle forventninger.

- Kinas vekst er avhengig av at den unge generasjonen jobber hardt. Ettbarnspolitikken har også forsterket en utvikling der andelen unge som skal forsørge de eldre blir stadig færre, sier Kristoffersen.

Han forteller at det er et voldsomt «trøkk» på barna.

- Første gang de kan slappe av er det året de har kommet inn på et godt universitet. Det er en milepæl for hele familien. Da kan de trekke pusten litt før neste milepæl.

- Det er også forventet at man skal eie egen bolig i kina, og da trenger de som regel hjelp fra foreldrene. Det er også en forventning knyttet til at man skal starte en familie. Legger man alt dette sammen, så er det ikke tvil om at det er et høyt press, sier Kristoffersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer