Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trendy navn til Baby Behn

Baby Behn bør få et navn som er historisk, kongelig og folkelig. Men først og fremst må det være trendy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen. Maja og Oskar er hans heteste tips til prinsesseparets kommende barn.

- De må velge et moderne navn av vår tid. Mye brukte navn som Kristoffer, Mattias, Caroline og Amalie og gamle kongenavn, som Olav, Carl Christian, Elisabet og Viktoria, bør eventuelt komme som ekstranavn, sier Utne til Dagbladet.

Maja er en variant av det gamle navnet Maria. Det er ikke særlig kongelig, men likevel et godt navn til Baby Behn, synes Utne.

Norsk

- Hvis Ari Behn og Märtha Louise skal følge opp sin folkelige linje, bør de velge Maja, eller Oskar hvis det blir gutt. Den eldre generasjonen vil kanskje oppfatte det som gammeldags, for den yngre generasjonen er det trendy. Det er et navn på vei oppover, sier Utne.

Ivar Utne mener kongefamilien bør legge seg til norske og moderne skrivemåter.

- Oskar med k, og Maja med j. Den nye navneloven åpner dessuten for å bruke sønn og datter som etternavn. Hvorfor ikke kalle barnet Oskar Olav Arisønn eller Maja Märthasdatter i stedet for Behn? De har mange valg. Det handler bare om å smake seg fram til det beste, sier Utne.

Pilegrimsnavn

Professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø Gulbrand Alhaug foreslår pilegrimsnavn til det religiøse prinsesseparet.

- Siden begge har vist interesse for pilegrimsvandring, hadde det vært fint med et gammelt helgennavn til barnet. Sunniva etter Sankt Sunniva, er et fint navn, og Birgitta eller Birgitte etter Sankt Birgitta. Sistnevnte har 700-årsjubileum i dag og er et nordisk navn. Blir det en gutt, kan barnet oppkalles etter Arnljot som var med å kjempe med Olav om slaget på Stiklestad og dermed har pilegrimsmotiv. Det passer også godt med tanke på farens navn Ari, sier han.

Han nevner også Margrete etter unionsdronningen Margrete.

Et annet forslag er det norske navnet Nora, som har historie som personifisering av den norske kvinnen.

- Får de et guttebarn, og foreldrene vil kalle opp barnet etter norske nasjonalhelter, kan Nansen og Amundsen være aktuelle navn. Men da med den norske skrivemåten Fritjov og Roald, sier han.

Saganavn

Professor i norrøn filologi Endre Mørck ved UiT og førsteamanuensis Botolv Helleland ved Universitetet i Oslo heller til velklingende saganavn:

- Jeg synes paret bør velge et tradisjonelt norsk navn. Det kan lages mange originale navn ved å sette sammen norske navneelement - Ragnfrid, Asfrid, Sigrid, Torkjell, Asbjørn, Åsmund, Gudmund og Torgrim er eksempel på slike navn.

Han vil at barnet skal få et norskere navn enn sin mor.

- Märtha Louise er et navn med fransk uttale som er fremmed i formene, sier han.

Helleland trekker også fram fine saganavn.

- Av jentenavn er Ragnhild, Astrid, Inger og Ingegjerd, Gunhild og Margareta aktuelle, og blant guttene har vi Skule, Øystein, Sigurd, Erling, Einar, Inge, Audun, Knut og Eirik.

Jentenavn

Maja Märthasdatter

Sunniva (etter Sankt Sunniva)

Birgitta (etter Birgitte (etter Sankt Birgitta)

Margareta (etter dronning Margareta)

Ragnhild (Harald Hårfagres kone)

Astrid (mor til Olav Tryggvason)

Inger og Ingegjerd (Fru Inger til Austråt)

Gunhild (mor til Eirik Blodøks)

Ragnfrid

Asfrid

Sigrid

Sigrun

Torhild

Ingeborg

Kristine (innført til Norge med kristendommen)

Kristin

Guttenavn

Olav (etter Olav Tryggvason)

Harald (etter Harald Hårfagre)

Skule (etter Skule Bådsson)

Sigurd (etter Sigurd Jorsalfar)

Øystein (bror til Sigurd Jorsalfar)

Erling (etter Erling Skakke)

Einar (etter Einar Tambarskjelvar)

Inge (etter Inge Krokrygg)

Sverre

Audun (etter Audun Hugleikson)

Knut (etter Knut Alvsson)

Eirik (etter Eirik Blodøks)

Torkjell

Torgrim

LIKE FØR, NÅ: Märtha Louise og Ari Behn kommer fra kontroll på Rikshospitalet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media