Trendy Shakespeare

Kostymedesigner Ane Aasheim (28) har gitt Shakespeare splitter nye klær. Hun har skreddersydd en salig blanding av moderne trender til vårens oppsetning av «Som du vil» på Det Norske Teatret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shakespeare-premierene står i kø til helga. Fredag får Kenneth Branaghs film «Danser med Shakespeare» verdenspremiere på norske kinoer. Lørdag går teppet opp for «Som du vil» på Det Norske Teatret. På Den Norske Opera går «Macbeth».

Såpeopera

- Stikkordet for «Som du vil» er {lsquo}moderne'. Jeg ville ikke lage tradisjonelle, gammeldagse kostymer, sier Ane Aasheim, utdannet ved mote- og designskolen Esmod og kjent fra det utskjelte kulturprogrammet «Puck» på NRK.

Hun har kledd opp skuespillerne i trendy, Asia-inspirerte, kostymer. Nina Woxholtt og Ingunn Øyen i de kvinnelige hovedrollene har knallrøde, futuristiske og sexy kjoler som viser mye hud.

- «Som du vil» er egentlig en 400 år gammel såpeopera. Jeg ville at kostymene skulle være veldig tidløse - og veldig teatrale, sier den unge kostymedesigneren.

- Mannfolkene har hodeplagg som er inspirert av egyptiske faraoer og hårfrisyrene til rockebandet Leningrad Cowboys, forklarer Ane Aasheim, som kan få kunstneriske kick av alt fra filmer til tapeter, stygge plastdingser og glossy moteblader. I fjeset på ensemblet har hun plassert hypermoderne 70-talls solbriller. Pornoaktige pilotbriller på mennene, digre plastbriller i frueaktig Jane Fonda-fasong på kvinnene.

Vårkåt

Det var regissør Svein Sturla Hungnes som håndplukket Aasheim til «Som du vil». Han samarbeider også med den unge scenografen Even Børsum på stykket.

- Jeg så Anes kostymer i «Et dukkehjem» på Teaterhøgskolen, og der frika hun helt ut, sier han. Hungnes vil lage en vårkåt versjon av Shakespeare denne gangen.

- «Som du vil» handler om kjærlighet og forelskelse fra begynnelse til slutt. Tittelen, originalt «As you like it», var i høyeste grad ironisk ment fra forfatterens side. Shakespeare ville gi publikum nøyaktig det de alltid ønsker seg: Romantikk og happy ending der alle får hverandre. Stykket slutter lykkelig, ikke bare én, men hele tre ganger, flirer Hungnes.

SOM HUN VIL: Ane Aasheim (til venstre) har kledd opp Ingunn Øyen og Svein Roger Karlsen i «Som du vil» på Det Norske Teatret. Hans likhet med rockebandet Leningrad Cowboys er ikke tilfeldig.