Trener med horisont

Navn: Audun Svartdal Alder: 40 Yrke: landslagstrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han ga Ole Einar Bjørndalen to bøker og en klar ordre om å lese dem, var det mest for at skiskytternes fremste VM-håp skulle få koble av litt og tenke på annet enn langrennsform og tempo på standplass. - Dessuten er det lettleste bøker, Fredrik Skagens «Purpurhjertene» og Kjakan Sønstebys «Rapport fra nr. 24». Så det må gutten kunne klare, sier Audun Svartdal.

Men Dagboka tar likevel sjansen på å hevde at landslagstrenerens ønsker for sine utøvere er at de får utvidet sin horisont. Telemarkingen fra grenda Nordbygdi i Seljord har med sin bakgrunn i bygdekultur og folkemusikk et større perspektiv enn skispor, medaljer og sponsormidler.

Men bygda gjorde ham til friluftsmann, også. Fra han var liten guttunge var Svartdal ute dagen lang, tråkket løyper i telemarksåsene, lagde spretthopp i liene og gikk kveldsturer på ski med hodelykta på plass. - En fantastisk oppvekst, sier han selv. Han drev idrett nok til å bli B-løper i langrennssporet. Han var en middelmådig langrennsløper i egne øyne, og når noen påstår at han er en dyktig trener, vil han ikke mene noe som helst om det. Det får være opp til andre.

På trenersiden har han vært med lenge. Han har bakgrunn fra skigymnaset på Geilo, var innom kombinertlandslagets støtteapparat andre halvpart av åttitallet. Og hadde sin første jobb i Skiskytterforbundet i 93. De siste sesongene har han vært landslagstrener for begge kjønn. Men skytetreningen har andre måttet ta seg av.

Svartdal er en inspirator av den lavmælte sorten. Han sies å ha godt utviklede evner til å motivere løperne. Og evner også å nullstille skiskyttere som opplever motgang og tunge stunder i sporet. Forventningene spennes høyt foran verdensmesterskapet på hjemmebane, men utad lar den sindige telemarkingen seg ikke merke med det. Han vet heller ikke om han fortsetter som trener, kontrakten utløper til sommeren. Men blir årets VM en suksess, ønsker nok et forbund i framgang å beholde ham.

Svartdals egen fritid foregår også i friluft. Han går på ski, både klassisk og skøyting. Og kjører terrengsykkel om sommeren. Alt for å utsette forfallet, sier han selv. Han lider ikke av hjemlengsel, men røttene vet han godt hvor er. Og år om annet oppsøker han landskappleiken for å få med seg den folkelige kulturen han vokste opp med og er glad i.

Blir det VM-gull i Holmenkollen, kan det hende at Svartdal tar et stev til ære for løperne. Kanskje skjer det allerede i dag.