Trener opp haier for å stoppe drakefisk-invasjon

Den giftige fisken er en katastrofe for økosystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da den første drakefisken ble observert utenfor østkysten av Florida i 1985 var det få som reagerte spesielt kraftig. Men nesten 30 år senere har fisken, som også er kjent som skorpionfisk, invadert hele kyststripen. Observasjoner av fisken er gjort fra Maine i nord helt ned til deler av Sør-Amerika.

- Dette er bare begynnelsen Fiskearten, som hører hjemme i Indonesia, har vært en katastrofe for økosystemet langs kysten i Vest-Atlanteren. Problemet er spesielt stort langs østkysten i USA, i tillegg til Mexicogolfen og i Karibia. Den giftige drakefisken spiser det meste den kommer over og utgjør en reel trussel mot kommersielt fiske av flere arter.

- Dette er bare starten på invasjonen for vår del. Men vi har sett hvor fort disse angrepene har utviklet seg tidligere, sa Ricardo Gomez, leder av marinparken på øya Cozumel i Mexico til The Guardian i 2010.

Siden har problemet bare blitt større, og ulike lands myndigheter, forskere, fiskere og lokalbefolkningen i de berørte områdene er nå på desperat leting etter nye metoder for å få bukt med problemet.

I 2013 holdt staten Florida en konkurranse med 3500 dollar i premiepenger til den dykkeren som klarte å ta livet av flest drakefisk. Lignende tiltak har vist seg å ha en positiv effekt. Men jakten på drakefisken er tidkrevende, da det er så godt som umulig å fange dem i garn, skriver Vox.

Det har også blitt gjort forsøk på å introdusere fisken for amerikanske ganer. Flere restauranter i Florida har de siste årene begynt å tilby drakefisk som en del av menyen, for å dempe problemet. Ifølge rapportene skal fisken fungere utmerket i ulike matretter, men tilbudet er foreløpig større enn etterspørselen.

Mulig løsning Nå mener marinbiologer at de har funnet løsningen på problemet. Marinbiolog Andres Jimenez og hans kollega Mathieu Foulquie spidder drakefisken, for så å mate dem til haier.

- Jimenez spiddet en drakefisk og ga den til en av haiene som svømte rundt oss. Drakefisken er en invaderende art i Karibia, men innfødte rovdyr som haien spiser dem ikke, sier den franske marinbiologen Mathieu Foulquie til Daily Mail.

Håpet er at haiene skal læres opp til å få smaken på drakefisk, slik at de kan bidra til å holde bestanden nede. Så gjenstår det å se om man finner dykkere som melder seg frivillig til å risikere liv og lemmer for å trene opp haien.

<strong>TRUER ØKOSYSTEMET:</strong> Dette bildet fra 2012 viser en drakefisk utenfor øya Bonaire i karibia. Drakefisken utgjør en stor trussel for økosystemet i store deler av Atlanterhavet. Foto: David J. Phillip/AP Photo/Scanpix
TRUER ØKOSYSTEMET: Dette bildet fra 2012 viser en drakefisk utenfor øya Bonaire i karibia. Drakefisken utgjør en stor trussel for økosystemet i store deler av Atlanterhavet. Foto: David J. Phillip/AP Photo/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer