Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trener til det store miljøslaget

PRAHA (Dagbladet): De klatrer i trærne for å øve opp styrke og smidighet. De lenker seg sammen i en uformelig bylt mennesker, som skal bli umulig for politiet å rive opp. De ruster seg med gassmasker, våte håndklær, vannflasker og førstehjelpspakninger i ryggsekkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere uker har Nina Haukeland (23) fra Bærum og Anne-Kathrine Vabø (20) forberedt seg til det som skal bli det største miljøslaget verden har opplevd.

Slaget står denne uka, i Praha.

Busslaster

De to jentene med bakgrunn i Natur og Ungdom har oppholdt seg i den tsjekkiske hovedstaden siden henholdsvis mai og juli for å gjøre alt klart, før et sted mellom 20000 og 50000 frihandelsmotstandere fra hele verden rykker inn.

Mellom demonstrantene og de 20000 representantene fra Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), som samles til sitt årlige toppmøte, står 11000 tsjekkiske politifolk og 1100 soldater.

300- 400 nordmenn er snart på vei i busser som er satt opp fra Oslo, Bergen og Trondheim.

En bonde utenfor Praha har stilt gården sin til disposisjon for aksjonistenes treningsleir. Den minner om en norsk Rød Front-sommerleir fra 1970-åra.

Over alt syder det av aktivitet. I låven males transparenter og lages effekter som skal brukes, blant annet dokker som forestiller stormaktslederne.

Det trenes demonstrasjonsledelse og ikke-voldelig motstand mot politiet.

Positivt bilde

Stemningen er intens, men vennlig. Det kryr av barn og hunder som leker.

- Vi er opptatt av at det skapes et positivt bilde rundt våre arrangementer, med musikk, sang, dans og diskusjoner, sier Anne-Kathrine Vabø til Dagbladet.

Hun jobber spesielt med å forberede den store kulturfestivalen som skal arrangeres under aksjonsdagene.

Nina Haukeland jobber med økonomi og innkvartering av demonstrantene, og blir i Praha helt til februar neste år. Men trass i forsikringene fra demonstrantene hersker det unntakstilstand i den tsjekkiske hovedstaden.

Panikk i Praha

Ryktene som går i Praha, forteller at aksjonistene vil forsøke å omringe det gigantiske Kulturpalasset, der Verdensbanken og pengefondet rykker inn, etter at kommunistenes tidligere høyborg er pusset opp for over to milliarder kroner.

Der skal utsendingene for pengemakta holdes innesperret til de oppløser seg selv, lyder truslene.

For president Vaclav Havel og regjeringen i Praha var toppmøtene i Verdensbanken og IMF ment å bli et enormt prestisjejippo.

Nå rår forvirring og til dels panikk blant de ansvarlige, trass i politistyrkenes hektiske treningsvirksomhet de siste ukene.

Befolkningen er blitt oppfordret til å hamstre matvarer. Skoler og barnehager er i stor grad stengt. De som kan, er bedt om å dra til sine sommersteder. De internasjonale kjedene McDonald's, Burger King, Kentucky Fried Chicken og Tesco har kjøpt inn store reserver av glassruter, og har trent personalet i hvordan de skal bevare roen i krisesituasjoner. Lokale forretningsfolk er oppfordret til å montere lemmer foran vinduene, og i hvert fall fjerne alkohol, kontantkasser og annet som kan friste urostiftere.

Advarer turister

Den sosialdemokratiske justisministeren Stanislav Gross har bedt turister som har tenkt seg til Praha den siste septemberuka, om å revurdere sine reiseplaner.

Frykten er stor for at slaget i Praha blir en gjentakelse av fjorårets toppmøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Seattle - den voldsomste konfrontasjonen mellom politi og demonstranter i USA siden Vietnamkrigen.

Men om det verste skulle skje, er parolen å stille med gassmaske, men uten sminke, feite hudkremer, dinglende smykker og fritthengende, langt hår. Slikt er alvorlige handikap om politiet tar i bruk hardhendte metoder.

IKKE-VOLD:</B> Det drives opplæring i demonstrasjonsledelse og ikke-voldelig motstand-