ENERGITOPPMØTE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon under toppmøte om energifattigdom i Oslo mandag. 
Foto: Erik Johansen / Scanpix
ENERGITOPPMØTE: FNs generalsekretær Ban Ki-moon under toppmøte om energifattigdom i Oslo mandag. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

- Trenger billigere energi

Miljøvennlig lys og varme som fattige har råd til, er målet med energikonferanse i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uten rimelig energi blir det mindre håp og færre muligheter, sa statsminister Jens Stoltenberg da han mandag ønsket velkommen til en internasjonal konferanse om energi.

Lys til lekselesing Lys til å lese lekser om kvelden, strøm til kjøleskap hos kjøpmannen på hjørnet eller til å holde livsviktige vaksiner kjølige. Dette er ting som folk i det rike nord tar for gitt, men det er fortsatt milliarder som mangler tilgang til stabil og trygg energi.

Nøkkelen Nøkkelen er å få internasjonale selskaper til å investere energimarkeder i fattige land.
Stoltenberg påpekte flere faktorer som må være på plass for å nå målet: politikere må legge til rette for at investorene skal kunne se muligheter til å tjene penger. Samtidig må det settes en pris på karbonutslipp — det vil gjøre det mer attraktivt å investere i rene energikilder.

Energimangel FNs generalsekretær Ban Ki-moon fortalte hvordan han selv hadde opplevd energimangel i oppveksten i Korea.
— Jeg var en gutt under krigen. Jeg studerte i lyset fra stearinlys. Ting som et kjøleskap, aircondition eller en enkel vifte var en fjern luksus. Uten dette var også utviklingen langt borte. Energifattigdom er virkelig fattigdom, sa Ban under åpningen av konferansen.

Også Kenyas statsminister Raila Amollo Odinga og Etiopias statsminister Meles Zenawi er blant deltakerne på konferansen. (©NTB)