Innlagte coronapasienter:

- Trenger ekstra innsats

Antall innlagte som er født i utlandet utgjør nå 54 prosent av coronapasientene på norske sykehus. Derfor ba regjeringa om hjelp.

VIKTIG: Line Vold mener det er viktig å undersøke hvorfor så mange med fødeland utenfor Norge blir smittet. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIKTIG: Line Vold mener det er viktig å undersøke hvorfor så mange med fødeland utenfor Norge blir smittet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

I uke 44 var 47 prosent av de innlagte født i utlandet, og allerede uka etter hadde andelen økt med sju prosent til 54.

I tillegg til å være overrepresentert blant de sykehusinnlagte, er personer født utenfor Norge også overrepresentert i smittestatistikken. Dette til tross for at denne gruppen bare utgjør 15 prosent av Norges befolkning.

Blant tilfellene i uke 45 som er født utenfor Norge, er det flest personer med Pakistan som fødeland, skriver FHI. Ifølge FHI utgjorde denne gruppen 21 av pasientene i uke 45.

Avdelingsdirektør Line Vold ved FHI forteller til Dagbladet at det nå trengs en ekstra innsats rettet mot disse gruppene.

- Dette er en stor heterogen gruppe og det er ikke gitt at det er samme forklaring. Men dette er en påminnelse om at her trengs det en ekstra innsats, så dette er et viktig felt å jobbe videre med, sier hun.

Ba om hjelp

På bakgrunn av smittetallene holdt regjeringa forrige uke et møte med minoritetsforeninger og organisasjoner rettet mot innvandrere.

Formålet var å be om hjelp til å nå bedre ut med budskap om coronasmitte, sykdom og tiltak for å stanse spredningen av pandemien.

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet sier på Politisk kvarter på NRK fredag at utenlandsfødte utgjør 39 prosent av de smittede i Norge de siste fire ukene. For pandemien i sin helhet utgjør gruppen 34 prosent.

- Vi ser også at de er overrepresentert blant dem som har mistet livet i pandemien, sier Forland.

Innvandrergrupper er overrepresentert i smittestatistikken. Helsedirektøren trekker frem flere mulige årsaker for dette Vis mer

Han forteller at det foreløpig ikke finnes god statistikk på om personene dette gjelder i hovedsak er arbeidsreisende eller personer bosatt i Norge.

- Men vi vet at mange av dem som er rammet er fra Polen, og i Norge på kortere arbeidsoppdrag. Det er også mange pakistanere som bor her, og som kanskje har vært på ferie i sitt hjemland.

Trenger forskning

Foreløpig er det også usikkert hva som gjør at denne gruppen er så hardt rammet. På det feltet trengs det mer forskning.

Forland trekker blant annet sykdommer fram som eksempel på mulig årsak til hvorfor enkelte i denne befolkningsgruppen blir alvorlig syke.

- Vi vet at for eksempel diabetes er overrepresentert blant den pakistanske delen av befolkningen. Men det kan også skyldes sosiale forhold, altså måten man lever sammen, hvor man bor og hva slags yrker man har, sier han, og trekker fra at mange med innvandrerbakgrunn jobber i servicebransjen og for eksempel som taxisjåfør.

MYE SMITTE: Smittetallene i Norge er fortatt så høye at regjeringen utelukker ikke strenge tiltak gjennom julen. Video: Regjeringen Vis mer

Sistnevnte er høyt oppe på listen i FHIs oversikt over yrkesgrupper med mer smitte enn andre.

37 prosent av smittetilfellene registrert i uke 45, dreide seg om personer født utenfor Norge. De fleste av dem var født i Polen (236), tett etterfulgt av Somalia (199). Videre på FHIs oversikt kommer Pakistan (94), Irak (56), Eritrea (49), Afghanistan (47), Sverige (36), Litauen (33), Kongo (29), Syria (28), Tyrkia (27), og Iran (25).

Opplysninger om fødeland mangler foreløpig for 261 tilfeller meldt i uke 45.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer