- Trenger et arbeiderhotell for folk som dette

Forslag i hemmelig rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Over 30 menn fikk tirsdag beskjed om å finne seg et annet sted å bo, etter at politiet kom over et ulovlig og brannfarlig hybellokale i Lodalen i Oslo da de søkte opp en stjålen ipad.

I næringslokalet fant politiet en hel etasje med 17 små rom, hvor det lå til sammen 33 madrasser på gulvene. I etasjen var det også to nedslitte og svært provisoriske «kjøkken», en dusj i et skap og sju-åtte bildekk stående like ved.

- Dette er utnytting av folk som ikke har annet sted å bo, sa politiets innsatsleder Tore Barstad til Dagbladet.

Fire av beboerne ble siktet for heleri, mens to ble overlevert til utlendingspolitiet. De øvrige beboerne Dagbladet traff der i går framstod som arbeidsfolk eller arbeidssøkende med ulik utenlandsk bakgrunn. Ingen av dem ønsket å stå fram med navn og bilde.

- Jeg har fått en jobb et annet sted i landet. Jeg begynner om en uke. Hvor skal jo bo fram til det? spurte en østeuropeisk mann.

De vurderte akuttovernattingstilbudet til Kirkens Bymisjon og Røde Kors.

Hemmelig rapport De to organisasjonene selv mener det er et stort behov for et tilbud som passer bedre nettopp arbeidssøkere som står i fare for å bli utnyttet. Det mener også uteseksjonen i Oslo kommunen.

I en rapport som egentlig er hemmeligstemplet, men som SV-politiker og offentlighetsforkjemper Ivar Johansen la ut på sin blogg i onsdag, går det fram at de ønsker et slags arbeiderhotell i Oslo.

- Her er det tenkt at aktive arbeidssøkende, som har mulighet til å betale for seg, kan bo billig og trygt mens de søker arbeid. Standard vil være nøktern og det tenkes mulighet for egeninnsats fra gjestene på hotellet, heter det i rapporten.

Havner i vakuum Kirkens Bymisjon, Røde Kors, LO i Oslo, Norsk Folkehjelp, Den norske kirke og Caritas har skrevet et brev til Oslo kommun, hvor de tar opp problemet, sier Børre Arnøy, rågiver og prest i Kirkens bymisjon.

- Det er en del ganske fattige arbeidssøkere som kommer til en by som Oslo, som har relle muligheter til å få seg en vanlig jobb. Men det er mange av dem som sliter i starten, og havner i en vakuumperiode der de rett og slett risikerer å bruke opp sine oppsparte midler veldig tidlig, sier Arnøy til Dagbladet.

Han mener et arbeiderhotell vil kunne være en løsning for å unngå at arbeidsfolk eller arbeidssøkere må bo under forhold som i det nedslitte næringslokalet i Lodalen.

- Det er mange som til slutt havner i situasjoner hvor de blir utnyttet. De blir boende under kummerlige forhold, og kan bli tvunget inn i et svart marked som også preges av kriminalitet. Mange av dem kunne blitt en del av det vanlige arbeidsmarkedet, sier Arnøy.

2-2500 kr I næringslokalet i Lodalen fant politiet en leiekontrakt som viste at det ble betalt 5400 kroner for ett rom. En av mennene som måtte finne seg et nytt sted å bo i går sa til Dagbladet at de betalte omtrent 5000 kroner per rom, og at det bodde to-tre personer på hvert rom. Ifølge Arnøy er det billigste tilbudet på hostelmarkedet i Oslo 230 kroner per natt for en seng på et åttemannsrom, altså nesten 7000 kroner i måneden. På akuttovernattingstilbudet koster det 15 kroner for én natt, men er egentlig en del av den såkalte tiggerpakken.

- Hvis et tilbud som et arbeiderhotell skal være et reelt tilbud for arbeidssøkere, må det koste 2-2500 kroner. Det vil være midt mellom det billigste på det kommersielle markedet og akutttilbudet. Men vi har ingen mulighet til å finansiere det selv, vi må ha med det offentlige og for eksempel partene i arbeidslivet, sier Arnøy.

- Prøvd å ringe politiet Dagbladet snakket onsdag kveld med mannen som eier etasjen i næringslokalet som politiet fant 17 rom og 33 madrasser i

- Jeg har prøvd å ringe politiet i dag, men fikk ikke tak i dem. Men jeg er 6000 kilometer unna nå, jeg har ikke råd til å snakke med deg, sa han før han la på.

Politiet sa tisdag at Skatt Øst trolig vil bli koblet inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer