Trenger hjelp til alt

Funksjonshemmede Bernt Anders Bakke (24) koster Enebakk kommune 1,3 millioner kroner i året. Nå frykter han at han blir en enda større utgiftspost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ENEBAKK (Dagbladet): - Hjelpen jeg får er helt uvurderlig. Når jeg flytter for meg selv, blir jeg avhengig av hjelp døgnet rundt, sier Bernt Anders Bakke til Dagbladet.

24-åringen har en medfødt muskelsykdom som gjør at han trenger assistanse til alle daglige gjøremål: å komme seg opp av senga, vaske seg, kle på seg, reise på svømmetrening, spise og legge seg.

Den nyutdannete diplomøkonomen bor fortsatt hjemme hos foreldrene i Ytre Enebakk, men i løpet av året flytter han i egen bolig.

- Selv om Enebakk er en fattig kommune, har jeg nå fått et bra tilbud. Jeg har fire brukerstyrte assistenter i tillegg til hjemmetjenesten som dusjer og bader meg to ganger i uka. Mister jeg hjelpen, vil jeg aldri kunne klare meg i egen bolig, sier Bakke.

Økonomisk belastning

Enebakk er en av de 209 kommunene som taper på begge forslagene til ny finansieringsordning for ressurskrevende brukere.

Hvis Stortinget går inn for en av de nye fordelingsmodellene, vil Enebakk få 1,5- 2,5 millioner kroner mindre neste år.

- Andelen ressurskrevende brukere vil øke i åra framover. Får vi ikke mer av staten, vil andre kommunale tilbud bli bygd ned, sier økonomisjef Kjell Magne Solsvik i Enebakk kommune.

Kan ikke velge

Bernt Anders Bakke koster 1,3 millioner kroner i året for kommunen. Bernt Anders Bakke er lei av å føle seg som en økonomisk belastning for kommunen.

- Jeg trodde ærlig talt staten dekket mest mulig av disse utgiftene. Kommunen kan jo ikke velge om den vil ha en funksjonshemmet innbygger eller ikke.

HJELP: Når Bernt Anders Bakke skal kle på seg sko og genser, er han helt avhengig av hjelp fra Gunnar Næsfeldt - en av fire faste assistenter.