FEIL FJELLTOPP - VELDIG FEIL:  Eivind Hovden, Jonas Hovden og Mariann Wroldsen lette etter skadd skiløper i tre timer ved en av de fire Storenut-toppene rundt Møsvatn. Så var det Storenup på Haukeli som var stedet. Foto: Rjukan og Tinn Røde Kors.
FEIL FJELLTOPP - VELDIG FEIL: Eivind Hovden, Jonas Hovden og Mariann Wroldsen lette etter skadd skiløper i tre timer ved en av de fire Storenut-toppene rundt Møsvatn. Så var det Storenup på Haukeli som var stedet. Foto: Rjukan og Tinn Røde Kors.Vis mer

- Trenger hjelp ved Storenut

Men slike topper er det mange av. Leteaksjon med forviklinger i Telemark og Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du er på fjelltur på Storenut, trenger nødhjelp og er så heldig at mobilen virker, ja da gjenstår bare å vite ved hvilken Storenut du er.

For en leteaksjon på svære Hardangervidda lørdag ettermiddag skapte store forviklinger nettopp på grunn av det svært vanlige navnet Stornut - som betyr en avrundet, høy fjelltopp.

Bare rundt Møsvatn i Telemark er det fire Stornuter. Der lette tre snøscootere og fire medlemmer av Rjukan og Tinn Hjelpekors i fire timer etter en skiløper som sto fast ved en av Storenutene der - trodde på AMK og Røde Kors.

Og så var det ikke der allikevel, oppdaget letemannskapene da klokka nærmet seg 19.

Flere hundre Storenut - Hvor mange Storenut er det i Norge ?

- Jeg kommer med et råtips på 250. Det jeg vet sikkert er at det finnes fire av dem ved Møsvatn, sier Stein Øyvind Bystrøm til Dagbladet.

Han har vært med på slike leteaksjoner i 15-16 år, men aldri vært i nærheten av navneforviklinger som denne lørdagen.

- Vi vet ikke hvordan dette oppsto, bare at det var skiløperens kamerat og AMK som hadde den første kontakten. AMK ringtre oss, og da resonnerte vi oss fram til at det var den ene av Storenutene på Møsvatn, utfra beskrivelsen av terrenget, sier Bystrøm.

Da de trodde de var like ved etter tre timer, ringte de den uskadde kameraten for å spotte inn  de to skiløpere.

- Hva ser du nå, spurte vi.

 - Nå ser jeg rett ned på riksvei 134, svarte han.

Storenup - altså Da kom aha-opplevelsen for alle involverte. Den skadde mannen og hans guide var ved Storenup - med p - på Hordaland-siden av Haukeli. 

Det er 100 kilometer i luftlinje unna.

- Noe sånt har jeg ikke hørt maken til, langt mindre opplevd, sier operativ leteleder Stein Øyvind Bystrøm.

Skiløperen med skadd ankel ble først fortvilet, men lettet da en luftambulanse fra Bergen - altså ikke snøcootere fra Rjukan - fikk plukket han opp når geografi-fadesen var oppklart.

Kartreferanse
- Og hvordan skal slik forviklinger unngås ?

- Ikke vet jeg om skiløperne eller AMK hadde rett kart eller kart i det hele tatt. Men det er helt avgjørende at letemannskapene får vite korrekt kartreferanse. Dersom du laster med digitale kart, så bruk appene til Røde Kors eller Norsk Luftambulanse. De har rett kartreferanse.