- Trenger ikke bruke tid på å anke dette

Pål Herlofsen anket på stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): -Jada, jeg har skjønt dommen. Jeg anker på stedet, trenger ikke bruke mer tid på det, sa psykiater Pål Herlofsen (59) på direkten i Oslo tingrett tirsdag etter at dommer Torkjel Nesheim hadde brukt to timer på å lese opp hvorfor den erfarne legen var dømt til to og et halvt års fengsel for falske legeerklæringer.

Herlofsen overlot alle kommentarer til advokat Lill Vassbotn.

- Herlofsen er svært skuffet både over bevisførselen og feilavgjørelser, sier advokat Vassbotn.

Også psykolog John Sandstrøm ble dømt til to og et halvt års ubetinget fengsel for en rekke feilaktige legeerklæringer til i alt seks klienter som hadde mer penger å betale for

gunstige legepapirer enn de var motivert for å sone dommer.

Staff på vei
Men han hadde sykdomsforfall da dommen ble forkynt. Det samme hadde hans forsvarer Tor Erling Staff, som har hatt et ufrivillig opphold på St. Olavs Hospital i Trondheim med ryggplager.

Advokatfullmektig Julie Conradi-Larsen representerte Staff og Sandstrøm i retten.

- Staff er på nedover fra Trondheim. Jeg skal orientere ha om dommen så snart som mulig, og så vil Staff selv fortelle Sandstrøm om dommen. Så får vi se om han kommenterer dommen etter det, sier Conradi-Larsen til Dagbladet.no.

 MØTES I KVELD:  Verken psykolog John Sandstrøm eller hans advokat Tor Erling Staff var tilsetde da dommen ble lest opp i Oslo tingrett i dag. I kveld skal de møtes - her sammen ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog.
MØTES I KVELD: Verken psykolog John Sandstrøm eller hans advokat Tor Erling Staff var tilsetde da dommen ble lest opp i Oslo tingrett i dag. I kveld skal de møtes - her sammen ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Fornøyd, men vurderer anke

Saken hadde en strafferamme på seks år. Aktor Jørn Maurud hadde lagt ned påstand om tre års fengsel for begge.

- Påtalemyndighetene er godt fornøyd med å ha blitt trodd på en omfattende del av materiale. Vi vil likevel vurdere om vi skal anke straffeutmålingen og kreve tre år, sier Maurud.

Ros til DN

Både under den to timer lange saksgjennomgangen og begrunnelsen for straffeutmålingen, var dommeren en rekke ganger innom hva Dagens Næringsliv har skrevet om disse sakene fra slutten av oktober 2005.

- Uten Dagens Næringslivs undersøkende journalistikk i saken er det ikke grunn til å til å tro at forholdene hadde blitt avdekket, leste dommer Nesheim under straffeutmålingen.

Trodde mer på Wolden enn Herlofsen 

Sandstrøm ble dømt til å betale statskassa 115.000 kroner og Herlofsen 110.000 kroner som retten anslår de har fått betalt for erklæringene som skulle frita pasientene for å sone fengselsstraffer.

Retten brukte en time på å gå gjennom et titalls erklæringer for de seks klientene. Alle har figurerert i det offentlige rom med kjapp forretningsvirksomhet - mest kjent fra media er Christer Tromsdal og pyramidesjefen Jim Wolden.

Ifølge retten hadde de adskillige dårligere helsetilstand på Herlofsens og Sandstrøms erklæringer rundt soning enn det virkelige liv ga bud om.

Og Jim Wolden - med en hær av kreditorer på nakken etter konkursen i T5PC - har større troverdighet blant rettens medlemmer i pengespørsmål enn psykiater Herlofsen har. Herlofsen sier han ikke har fått noen penger for konsultasjonene av Wolden, men det trodde ikke retten på.

Tror ikke på travgevinst 

De to betrodde rettssakyndige er dømt for korrupsjon og brudd på helseevrnloven og ligningsloven.

John Sandstrøm er ikke blitt trodd av retten når han har fortalt om milliongevinst i V75 på spørsmål om hvorfor han hadde så mye penger en periode.

Derfor er han i tillegg blitt dømt til å betale Oslo kommune over 670.000 kroner i inntektsskatt - før renter og eventuell straffeskatt.

ANKET DIREKTE: Psykiater Pål Herlofsen trengte ikke betenkningstid på å anke dommen i Oslo tingrett.