Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trenger ikke kjendis-reportasjer om oljefondet

Per Kristian Foss avviser krav om åpenhet om hvem som administrer Oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere finansminister Per Kristian Foss (H) mener det ikke er noe problem at oljefondet ikke vil offentliggjøre navnet på ansatte og lønnen deres.

Dagbladet.no skrev tidligere i dag om avisa Klassekampen som forgjeves har forsøkt å få ut denne informasjonen fra Norges Bank. Heller ikke Dagbladet.no får tilgang på disse opplysningene når vi henvender oss til leder Knut N. Kjær.

- Jeg syns det er helt greit med en slik politikk, fordi vi har fullt innsyn i resultatene av virksomheten. Jeg har ikke noe behov for kjendisreportasjer om oljefondet, eller lønnsinformasjon om de ansatte, sier Foss til Dagbladet.no.

Han mener det vesentlige er at forvaltningskostnadene ligger på det lave nivået Stortinget har fastsatt.

Vil skjerme ansatte

Sjefen for oljefondet, Knut N. Kjær, sier til Dagbladet.no at det er to hovedgrunner til at de ikke ønsker å offentliggjøre hvem som jobber med å forvalte formuen, og hvor mye de tjener. Det ene er hensynet til de ansatte, det andre konkurransesituasjonen i arbeidsmarkedet.

- Vi skjermer våre ansatte fra mulige henvendelser og pågang fra omverdenen som kan følge av det ansvaret og de arbeidsoppgavene som de har. I dette ligger det også sikkerhetsmessige aspekter, slik som risiko for urettmessig påvirkning overfor ansatte. Mange av våre medarbeidere har ansvaret for betydelige verdier, skriver Kjær på epost til Dagbladet.no.

Han mener at en offentliggjøring kan svekke mulighetene for fondet til å tiltrekke seg de mest talentfulle arbeidstagerne.

- Norges Banks Kapitalforvaltning konkurrerer om de mest talentfulle medarbeidere på det internasjonale arbeidsmarkedet. En liste over hvem som jobber hos oss og hva de tjener kan være svært uheldig i konkurransesituasjonen. Hvorvidt banken lykkes med å oppnå gode resultater i forvaltningen har nær sammenheng med evnen til å rekruttere, utvikle og beholde høyt kvalifiserte personer, hevder Kjær.

- Uheldig

Både SV- og Sp-politikere kommer med kritikk av den manglende åpenheten i Klassekampen i dag. Det samme gjør blant annet Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Presseforbundet.

- Hemmelighold fører til uheldige personrelasjoner og skadelig praksis. Spesielt oljefondet har et enestående økonomisk ansvar. Dermed må det være full åpenhet om hvem medarbeiderne er og hvilke økonomiske vilkår de jobber under, sa Senterpartiets representant i Finanskomiteen, Per Olav Lundteigen.

Foss, som er 1. nestleder i Høyre og sitter Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, er uenig.

- Det finnes gode kontrollmuligheter. Fondet får hvert år et tildelingsbrev fra Stortinget - en slags instruks - om hvordan det skal investeres. Mitt inntrykk er at fondet gjør en god jobb og sikrer høy avkastning, sier Foss.

Han mener kontrollen fra Finansdepartementet og Stortinget er god nok.

VIL SKJERME ANSATTE: Oljefondets leder Knut N. Kjær.
ÅPENT NOK: Per Kristian Foss avviser krav om åpenhet om oljefondets ansatte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media