Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trenger ikke krigsskip for å frakte nødhjelp

Amerikansk skip i Georgia provoserere Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et amerikansk krigsskip la i går til i den georgianske havnen Poti, ifølge BBC News. Havnebyen har fram til nå huset russiske styrker, som fremdeles befinner seg i landet som en del av det Russland omtaler som fredsbevarende arbeid.

Nødhjelp

USS Mount Whitney er det tredje, og mest avanserte amerikanske skipet, som har brakt forsyninger til sivilbefolkningen i Georgia.

De to foregående fartøyene ankret i Batumi, sør for det russisk-kontrollerte området.

Det gigantiske krigsskipet har med seg tepper, hygieneartikler, barnemat og annet nødhjelp, som er myntet på innbyggerne i Poti.

Havnebyen ble bombet av russiske styrker og fikk store skader.

Flere skip som lå i havnen, ble truffet og sank.

- Bygger opp en krigsflåte

SVÆRT AVANSERT: Marinefartøyet USS Mount Whitney er av de mest avanserte krigsskipet i den amerikanske flåten i Middelhavet. Foto: AP/SCANPIX
SVÆRT AVANSERT: Marinefartøyet USS Mount Whitney er av de mest avanserte krigsskipet i den amerikanske flåten i Middelhavet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Amerikanere bekrefter at Mount Whitney nå befinner seg i Georgia.

Framstøtet har vakt oppmerksomhet blant makthaverne i Russland.

Ifølge CNN, har den russiske ledelsen i Moskva stilt spørsmål ved behov for å sende et krigsskip, et av de større amerikanske skipene i Middelhavet, for å frakte nødforsyninger.

De hevder også at framstøtet kan bryte med internasjonale konvensjoner.

Russland har tidligere advart at de mistenker Vesten for å bruke nettopp nødhjelp-frakten som et skalkeskjul for å bygge opp en krigsflåte i Svartehavet.

Truer med sanksjoner

Bush-administrasjonen vurderer å stoppe en allerede inngått atomhandelsavtale med Russland, for å vise sin misnøye med landets intervensjon i Georgia, opplyser en kilde i utenriksdepartementet til CNN.

«123 Agreement» åpner for en utvidet handel og utveksling av atomprodukter og -teknologi mellom USA og Russland.

image: - Trenger ikke krigsskip for å frakte nødhjelp

Avtalen er formelt akseptert av begge parter, men har foreløpig ventet på behandling i Kongressen.

Bush-administrasjonen har mulighet til å trekke avtalen før den når så langt.

- I dette tilfelle, må administrasjonen trå forsiktig. De må signalisere til Russland at oppførselen i Georgia er uakseptabel, men at samarbeidet på andre områder, slik som Iran og terrorismebekjempelse burde fortsette, forklarer Russland-ekspert Jon Wolfsthal ved Center for Strategic and International Studies i Washington, til CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!