Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trenger ikke "spesialsoldatene"

Forsvarssjef Harald Sunde legger ned Heimevernets spesialavdeling 016, fordi det ikke er bruk for dem.

SKAPT REAKSJONER: Heimevernets spesialavdeling HV 016 legges ned. Det har skapt sterke reaksjoner. Bildet viser soldater fra HV 016 under øvelse.
                 
Foto: Heimevernet / Scanpix
SKAPT REAKSJONER: Heimevernets spesialavdeling HV 016 legges ned. Det har skapt sterke reaksjoner. Bildet viser soldater fra HV 016 under øvelse. Foto: Heimevernet / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Harald Sunde har blitt angrepet fra soldater og befal i Heimevernets fem 016-tropper, politikere og andre som mener forsvarssjefen legger ned en spesialavdeling som har viktige samfunns oppgaver.

- Vi kan ikke bruke forsvarets ressurser på oppgaver som ikke finnes. Derfor blir de fem HV 016-troppene nedlagt. Oppgavene de skulle utføre eksisterer ikke lenger. Derfor blir de fem troppene nedlagt, fastslår general Harald Sunde til Dagbladet.

Selv om General Sunde og ledelsen i Forvaret ikke lenger har bruk for de fem 016-troppene som skulle utføre livvakttjeneste ved et militært angrep på Norge, er forsvarssjefen krystall klar på at Heimevernet er en viktig del av Norges forsvar i åra som kommer.

- Heimevernet har og skal ha en avgjørende rolle i Forsvaret. Tidligere var Heimevernets oppgaver i et mobiliseringsforsvar. I dag er forsvaret forandret. HV skal være en viktig del av vårt nye innsatsforsvaret, sier forsvarssjef Sunde.

- Helhet
Generalen bruker brannvesenet som et bilde på å forklare det moderne forsvarets oppgaver.

- Det blir som på en brannstasjon: Styrker rykker ut ved behov og løser oppgavene de skal. Sjøforsvaret, Hæren, Luftforsvaret og Heimevernet har fått nye oppgaver. Nå skal Heimevernet ivareta viktige funksjoner i et moderne trusselbilde. HV skal sikre viktig infrastruktur og militære og sivile funksjoner, sier Harald Sunde.

Forsvarssjefen legger stor vekt på det Heimevernets betydning for totalforsvaret.

- Det er viktig å se helheten. HV er grunnsteinen med sin lokale forankring, sier Harald Sunde.

Massiv kritikk
Etter uker med massiv kritikk fra politikere og de som er og har vært engasjert i de fem 016-troppene, minner Harald Sunde om hva som er historien og virkeligheten rundt HV 016.

- Historien til HV 016 og de 5 troppene begynner i 1987. Vi hadde da et mobiliseringsforsvar. 016-troppene skulle sikre nøkkelobjekter, og beskytte nøkkelpersonell. Militære ledere som de sovjetiske Spetsnaz-styrkene ville likvidere. Da hadde vi behov for en slik styrke. Det har vi ikke i dag, sier Sunde.

- I dag er verden forandret. Den kalde krigen er over. Forsvaret er omstilt. Fra å være et mobiliseringsforsvar, har vi dag fått et innsatsforsvar. Oppgavene til HV 016 er borte. Det er i dag ingen trussel fra Spetsnaz-styrkene. Nøkkelpersonene soldatene i HV 016 skulle beskytte er i dag borte. Stillingene eksisterer ikke lenger, sier Sunde.

- Det har blitt framstilt som om de fem HV-016 troppene også er trent for nå bekjempe terrorister. Er eller har terrorbekjempelse vært en del av HV-016s oppgaver?

- Virkeligheten er at HV 016 har fram til i dag hatt de samme oppgavene som de fikk fra startet i 1987. Til tross for at verden har forandret seg. Det har aldri vært meningen at HV-soldatene skulle bistå i kontraterror. Det er politiets oppgave. Dersom politiet trenger bistand fra Forsvaret er det spesialstyrkene fra FSK og Marinejegerkommandoen som skal bistå. De har kompetanse til slike oppdrag. Det har HV 016 aldri hatt. Det har aldri vært meningen at soldatene i HV-016 skal ha slike oppdrag, sier forsvarssjef Harald Sunde.

- Antikvarisk
Samtidig presiserer Harald Sunde at han mener HV 016-soldatene er gode soldater.

- Det er frivillige soldater som har gjort en stor innsats. Vi vil ha dem med videre i forsvaret. Men vi kan ikke ha soldater som skal passe på personer som ikke lenger eksisterer. Nøkkelpersonell har forsvunnet. Forsvaret er omstilt. Livvakttjeneste HV 016 skulle utføre er antikvarisk, fastslår forsvarssjef Harald Sunde overfor Dagbladet.

- Reaksjonene har vært krasse etter nedleggelsen av HV 016 ble kjent?

- Jeg registrerer at noen velger å drive en kampanje for å få HV 016 til å fortsette som før. Men vi kan ikke ha eller bruke ressurser på avdelinger som ikke har oppgaver. Kontra terror har aldri vært og skal ikke være Heimevernets oppgave. Det er min plikt som forsvarssjef å bruke ressursene der det er behov for dem, sier Sunde.

- Kampanje
- Har forsvaret bruk for soldatene i HV 016?

- Vi har ikke bruk for soldater til oppgaver som ikke eksisterer, men vi har bruk for dem i vanlige HV-tropper, sier Sunde.

Forsvarssjefen er noe forundret over kritikken som er kommet etter at det ble kjent at de fem HV 016-troppene skulle nedlegges.

Beslutningen er basert på Forsvarsstudie 07 som er rammeverket politikerne har laget for forsvaret.
- Er du overrasket over kritikken?
- Jeg er overrasket over at det brukes en kampanje som våpen for å bevare oppgaver som ikke har militær rasjonale og ikke lenger finnes.

- IKKE BRUK FOR:  - HV 016 har ikke lenger oppgavene de var tilllagt. Derfor blir de fem troppene nedlagt. Vi kan ikke bruke ressurser på oppgaver som ikke eksisterer, sier forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Håkon Eikesdal
- IKKE BRUK FOR: - HV 016 har ikke lenger oppgavene de var tilllagt. Derfor blir de fem troppene nedlagt. Vi kan ikke bruke ressurser på oppgaver som ikke eksisterer, sier forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling