Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten

- Vi lever som om vi hadde en ekstra planet å benytte oss av, mener WWF-sjefen Jim Leape.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis forbruksveksten i verden fortsetter, vil vi trenge én jordklode til innen 2030, ifølge miljøorganisasjonen WWF.

I en ny rapport forsøker WWF å tegne et oversiktsbilde over de mange gradvise endringene som truer miljøet på jorda.

Det biologiske mangfoldet er redusert med 28 prosent siden 1970, ifølge organisasjonen. Både verdens befolkning og forbruket vokser, noe som øker presset på økosystemer og sårbare ressurser. I tillegg fortsetter utslippene av klimagasser å stige.

- Vi lever som om vi hadde en ekstra planet å benytte oss av, mener WWF-sjefen Jim Leape.

Han anslår at forbruket allerede ligger 50 prosent over det som ville vært et bærekraftig nivå. Tallet øker raskt, og i 2030 ville selv to jordkloder vært for lite til å dekke ressursbehovet, ifølge Leape.

Vanskelige forhandlinger Neste måned samles stats- og regjeringssjefer fra en lang rekke land i Rio de Janeiro i Brasil for å diskutere miljøproblemer og fattigdom. Norge er representert både med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) og flere andre medlemmer av regjeringen. Det samlede antallet deltakere på møtet er ventet å passere 50.000.

Likevel er det høyst uvisst hva landene vil klare å enes om på konferansen. De er allerede i gang og forhandler om en mulig avtale som kan undertegnes i Brasil, men så langt har samtalene gått trått.

- Jeg tror ingen vil bestride at vi ikke er i nærheten av der vi burde vært en måned før konferansen, sier Leape.

Treghet I likhet med de internasjonale klimaforhandlingene er også forhandlingene fram mot Rio-møtet preget av strid mellom rike og fattige land og stadige uenigheter om hvem som skal ta regningen for miljøtiltakene.

Leape mener det finnes en treghet i den globale økonomien som gjør det vanskelig å oppnå endringer.

- Vi har bygget en økonomi i løpet av de siste hundre årene som er basert på fossilt brensel og premisset om at jordas ressurser aldri ville ta slutt, sier WWF-sjefen.

(NTB)

TRENGER TO JORDKLODER: Hvis forbruksveksten i verden fortsetter, vil vi trenge én jordklode til innen 2030, ifølge miljøorganisasjonen WWF. Både verdens befolkning og forbruket vokser, noe som øker presset på økosystemer og sårbare ressurser. Foto: NASA/AFP PHOTO/REUTERS/SCANPIX
TRENGER TO JORDKLODER: Hvis forbruksveksten i verden fortsetter, vil vi trenge én jordklode til innen 2030, ifølge miljøorganisasjonen WWF. Både verdens befolkning og forbruket vokser, noe som øker presset på økosystemer og sårbare ressurser. Foto: NASA/AFP PHOTO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!