Trenger seks biler - må kjøpe 26

NÆRBØ, JÆREN (Dagbladet): Hå kommune har søkt om å få seks biler til å transportere psykisk utviklingshemmede i kommunen. Trygdekontorets regler tvinger dem til å ta imot 26!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en utrolig sløsing med samfunnets penger. Dessuten er det upraktisk. Ingen av beboerne har sertifikat, det er betjeningen som må kjøre bilene, sier Thor Ole Wøien, transportleder i Hå kommunes helse- og sosialetat.

Han regner med at ti millioner skattekroner blir sløst vekk hvis de skal følge Trygdevesenets regler.

- Stivbeint

Ordningen med seks biler fungerer utmerket. Nå er det på tide å fornye bilparken, men det økonomiske ansvaret er flyttet fra kommunen til Trygdekontoret. Og Folketrygdens regler, sier at psykisk utviklingshemmede har samme rettigheter som alle andre. Derfor må de søke om spesialbiler som enkeltindivider, ikke som gruppe.

- Vi ønsker at kommunen skal sette fram krav for alle 26, så får vi se på hvem som fyller vilkårene. Men vi ønsker å finne en hensiktsmessig løsning, sier Torill Aarbakke, kontorsjef på fylkestrygdekontoret i Rogaland.

- Jeg synes Trygdekontoret opptrer stivbeint. De ser ikke ut til å ville eller kunne tenke på smidige løsninger, sier Wøien som nå har etterfulgt kravet.

Vanskelig

Torill Aarbakke på sin side har sendt den tilsynelatende enkle, men akk så problematiske saken inn til de sentrale trygdemyndighetene for behandling.

TRYGDE-TULLBALL: Thor Ole Wøien i Hå kommune vil bare kjøpe inn seks nye biler, men det er ikke så enkelt.