Trenger to milliarder

Tallet på hjemløse flomofre i Mosambik har steget til to millioner. Mange har nå søkt tilflukt i tretoppene i hele fem døgn. Behovet for nødhjelp blir anslått til opp i mot to milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av BIRGITTE FAHLVIK HOFF

Redningshelikoptre fortsetter å plukke opp mennesker som har søkt tilflukt på hustak, i tretopper og i høyspentmaster. Men de har ingen mulighet til å redde alle. Titusener er fortsatt fanget av det stigende vannet, og redningsarbeidere frykter nå at mange kommer til å dø før hjelpen når frem.

Nå er mer hjelp på vei, etter at flere nødhjelpsorganisasjoner har kritisert den sene reaksjonen fra utenlandske myndigheter.

President Joaquim Chissano sier til BBC at landet trenger minst $ 250 dollar, nærmere to milliarder norske kroner, i hjelp fra utlandet.

Tusener vil dø

Nå gjøres hjelpesendinger fra Storbritannia og USA klare. Det amerikanske forsvaret er klare til å sende seks transportfly, seks redningshelikoptre og småbåter.

Generalsekretær Carol Bellamy i FNs barneorganisasjon Unicef sa i en uttalelse i dag:

- Hvis verdens myndigheter har tenkt å hjelpe, er tidspunktet nå _ ikke i morgen eller i dagen etter.

- Jeg må si at hjelpen har vært enorm, spesielt i løpet av de siste tre-fire dagene, men jeg tør ikke si at alle som trenger å bli evakuert vil bli reddet i tide, sier Roy Trevady i organisasjonen Save the children.

Afrikas sørlige land har vært rammet av flom i to uker. Mosambik har helt klart vært hardest rammet. Det offisielle tallet på omkomne er kommet opp i 200. Endelig dødstall er ventet å nå flere tusen, etter at hele landsbyer har forsvunnet under det forurensede flomvannet.

birgitte.fahlvik.hoff@dagbladet.no

I SIKKERHET: En kvinne og hennes barn blir her reddet fra et hustak i Xai-Xai utenfor Maputo i Mosambik i dag. De går en usikker fremtid i møte.