- Trening av irakiske og afghanske styrker viktig for Norges sikkerhet

- Vi må tenke NATOs sikkerhet på en ny måte, sier Jens Stoltenberg.

TENKE NYTT: NATO vil satse mer på kapasitetsbygging og trening av styrker i partnerland utenfor NATOs grenser. Mens NATO tidligere konsentrerte seg om kollektivt forsvar i Europa, eller militære operasjoner utenfor NATOs grenser, vil NATO framover måtte satse mer og mer på å bygge opp stabilitet og sikkerhet i NATOs nærområder gjennom samarbeid med partnerland, sier generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
TENKE NYTT: NATO vil satse mer på kapasitetsbygging og trening av styrker i partnerland utenfor NATOs grenser. Mens NATO tidligere konsentrerte seg om kollektivt forsvar i Europa, eller militære operasjoner utenfor NATOs grenser, vil NATO framover måtte satse mer og mer på å bygge opp stabilitet og sikkerhet i NATOs nærområder gjennom samarbeid med partnerland, sier generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Dursun Aydemir / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): - Budskapet fra i dag er at NATO må bidra til å bygge kapasiteter og trene personell i vårer partnerland utenfor våre grenser. Det er snakk om å tenke NATOs sikkerhet på en ny måte, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Han sier det dreier seg om en forskyving av fokus: Mens NATO tidligere satset på store kampoperasjoner, vil det framover handle mer og mer om å støtte partnerland utenfor NATO til å stabilisere egne land og hjelpe dem til å bekjempe IS og andre terrororganisasjoner.

- Det handler om alle NATO-landenes sikkerhet. Norge som er et land i nord og øst, er også truet av terror og ustabilitet i sør. Det gir ingen mening å dele opp sikkerheten. Det er et felles ansvar, 360 grader for alle, sier Stoltenberg.

Utenriksminister Børge Brende (H) ga på møtet klart uttrykk for at Norge støtter denne tenkningen.

- NATO har oppgjennom historien satt inn store kampstyrker, som på Balkan og i Afghanistan. Det må NATO fortsatt være beredt til å gjøre hvis situasjonen krever det.

Men over tid er det mye bedre om vi kan trene opp lokale styrker fordi det er grenser for hvor lenge man kan slåss andres kriger. Lokale styrker er over tid i mye bedre posisjon til å ta vare på egne lands sikkerhet enn hvis man er avhengig av andre land styrker, sier Stoltenberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer