ADVARER: Svenske Alexander Skarsgård er til sommeren aktuell som Tarzan i eventyrfilmen «The Legend of Tarzan». I den anledning måtte han både forvandle kroppen sin til det ekstreme. Daglig leder ved Asker Treningssenter advarer unge mot å bruke trening til å oppnå raske resultater, hva gjelder kropp. Video: Warner Bros Vis mer

Treningssenter jobber mot doping: - En utfordring når gutter vil se ut som Skarsgård i Tarzan-filmen

Skal lage tiltaksplan i samarbeid med politiet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Enkelte er nærmest hjernevasket når det kommer til trening. Det kan godt sammenliknes med anoreksi. Det er en utfordring når unge gutter vil se ut som Alexander Skarsgård i den nye Tarzan-filmen, sier Leif Nilsen, daglig leder for Asker Treningssenter til Budstikka i dag.

Nilsen mener at flere og flere unge har kommet til treningssentre i løpet av den siste tida, med en plan om å finne sin egen identitet. Ofte vil de se resultater raskt, da hender det at noen tyr til doping.

VIL JOBBE MOT DOPING: Daglig leder ved Asker Treningssenter, ønsker at unge skal få nok informasjon om riktig trening, slik at de slipper å ty til dop for å oppnå resultater. Foto: Privat
VIL JOBBE MOT DOPING: Daglig leder ved Asker Treningssenter, ønsker at unge skal få nok informasjon om riktig trening, slik at de slipper å ty til dop for å oppnå resultater. Foto: Privat Vis mer

- For tre-fire år siden satte sentrene ned aldersgrensen fra 16 til 15 år. I utgangspunktet er det ikke noe galt i det, men de trenger informasjon og riktig kompetanse slik at de ikke havner i slike situasjoner og heller kan trene på en god og sunn måte, sier han til Dagbladet.

Skal samarbeide med politiet

Mandag møtte Nilsen med politiet i Asker og Bærum. Etter sommeren skal det settes igang en tiltaksplan.

- Politet har gjort en kjempejobb etter at det ble forbudt å bruke steroider. De kom fram til at noe måtte gjøres, og den jobben de har lagt ned nå, hvor de har lest seg opp for å lære, er noe av det beste forebyggende arbeidet mot doping som har funnet sted i Norge de siste årene.

Til Budstikka forteller Lars Kostveit, innsatsleder hos politiet i Asker og Bærum, at de vil snakke med de ulike treningssentrene for å finne ut av hvordan man kan inngå et best mulig samarbeid.

- Vi ønsker i større grad også å være fysisk til stede i sentrene.

- Vil bli et samfunnsproblem

Leif Nilsen mener at skole og foreldre også har sitt ansvar.

- Jeg skal ikke henge ut lærere, men mange av dem som jobber i barne- og ungdomsskolen er kanskje ikke så kompetente på akkurat dette området. De ser ikke det vi ser. For at samarbeidet skal fungere best mulig, må vi få inn både foreldre, skolene og de kommersielle aktørene, i tillegg til politiet.

På Asker Treningssenter kan de ikke vise til noen konkrete episoder hva gjelder doping, men Nilsen forklarer det slik:

 - UTFORDRING: - Det er en utfordring når unge vil ha kroppen Alexander Skarsgård har i Tarzan-filmen, sier Leif Nilsen. Foto: SF Norge AS
 - UTFORDRING: - Det er en utfordring når unge vil ha kroppen Alexander Skarsgård har i Tarzan-filmen, sier Leif Nilsen. Foto: SF Norge AS Vis mer

- Se for deg Thomas (15). Han har vokst opp med en pappa som sykler birken og som tar alle mulige kosttilskudd for å nå målene sine. Samtidig driver mamma med jojo-slanking, hvor hun går på den ene kuren etter den andre for å oppnå resultatene hun ønsker. Men Thomas når ikke sine egne resultater - treningen går ikke sånn han hadde sett for seg. Hvis noen kommer bort og tilbyr ham noe og garanterer resultater, er det lett for ham å si ja. I alle fall hvis man er i en sårbar alder og hvis mamma og pappa allerede gjør det.

800 beslag

Leif Nilsen mener det angår gutter i større grad enn jenter.

- Jeg føler at guttene har et litt større ønske om å få den perfekte kroppen. Det finnes selvsagt også i jentemiljøene, men på en litt annen måte. Det vi diskuterte med politiet var at unge som begynner med doping i treningssammenheng, ofte havner på farligere ting. Som politiet sier: De har lettere for å havne i konflikt. Hvis vi ikke tar tak i det, kommer det til å bli et samfunnsproblem som etterhvert vil koste oss mye penger.

Ifølge Kripos' narkotika- og dopingstatistikk 2015, ble det gjort vel 800 beslag av anabole androgene steroider i fjor.

«Det er en nedgang i antall beslag sammenlignet med 2014, men høyere enn før bruk og besittelse av dopingmidler ble kriminalisert (01.07.13). Beslagene består dels av tabletter og kapsler, dels av løsninger i ampuller og hetteglass, ment for injeksjoner», står det i rapporten.