Muskeldød etter CrossFit-inspirert trening

Trente knallhardt - havnet på sykehus

- Pisset cola.

SVÆRT INTENSIVT: CrossFit og dens etterlikninger medfører svært høy intensitet. Illustrasjonsfoto: oleksboiko / Shutterstock
SVÆRT INTENSIVT: CrossFit og dens etterlikninger medfører svært høy intensitet. Illustrasjonsfoto: oleksboiko / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre personer er innlagt på sykehus etter å ha trent så hardt at de pådro seg rabdomyolyse - skadelig massedød av muskelceller - under ei økt inspirert av treningsformen CrossFit på treningssenter i Svolvær, melder NRK.

Til Lofotposten beskriver den ene av treningskameratene, en mann i 40-åra, at kameraten beskrev å ha «pisset cola» etter økta. Etter noe nettresearch mistenkte de nettopp rabdomyolyse og havnet på sykehus.

- Dette kunne gått skikkelig ille, sier mannen til lokalavisa.

- Overvurderte egen form

Kommuneoverlege for Vågan, Jan Håkon Juul, konstaterer at treningskameratene overvurderte sin fysiske styrke.

- Her var det beinhard trening - langt utover det muskulaturen er vant til, sier han til NRK.

Juul understreker at dersom store mengder muskelceller ødelegges og tilstanden ikke behandles, kan rabdomyolyse ha dødelig utgang. Når muskelcellene drepes i stort antall, lekker innholdet fra cellene ut i blodet og gjør potensielt skade på organer, nyresvikt er et vanlig scenario.

Sterk-mann-øvelser

CrossFit har gjentatte ganger vært satt i sammenheng med rabdomyolyse, ifølge Norges idrettshøgskole. Den patenterte treningsformen er svært intensiv, med innslag av bl.a. intervalltrening, olympiske løft (rykk og støt) og sterk-mann-øvelser som å trille traktordekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.