Du leser nå Dagbladet Pluss

Trente langs norskekysten - skutt ned av Tyrkia i går

Her er det du trenger å vite om russernes SU-24M-fly.

SKUTT NED: Det russiske SU-24M-flyet stuper mot bakken etter å ha blitt skutt ned av to tyrkiske F-16-fly nære grensa mellom Tyrkia og Syria i går. Tyrkiske myndigheter hevder at flyet krenket tyrkisk luftrom. Foto: Haberturk tv channel
SKUTT NED: Det russiske SU-24M-flyet stuper mot bakken etter å ha blitt skutt ned av to tyrkiske F-16-fly nære grensa mellom Tyrkia og Syria i går. Tyrkiske myndigheter hevder at flyet krenket tyrkisk luftrom. Foto: Haberturk tv channelVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før klokken halv ti i går formiddag smalt det i luften over den syrisk-tyrkiske grensen. Et russisk SU-24M ble skutt ned av to F16 fra Tyrkia. Samtidig i det splitter nye russiske operasjonshovedkvarteret i Moskva gikk temperaturen i taket. De var de første som måtte finne ut hva radiokommunikasjonen fortalte og hva radar-og satellitbilder fortalte.

Ned mot bakken, med en hale av flammer, styrtet et SU-24M som er produsert av Sukhoj Design Bureau Joint Stock Company i Moskva og Novosibirsk Aircraft Producyion Association i Novosibirsk.

Kjent for Norges-besøk

Denne flytypen ble satt inn i aktiv tjeneste i 1983. Modellen er en videreført og oppgradert versjon av SU-24, med NATO-kallenavnet «Fencer». De første utviklingsmodellene ble satt i testflyging i juni 1979, med fabrikkens egne testpiloter i cockpit.