Foto: Berit Roald / Scanpix
Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Trente på terrormotstand, men ble ikke kalt inn

Til tross for at de er en del av politiets beredskapsplan, ble ikke Politireserven innkalt etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politireserven skal gi forsterkning til politiet når det trengs. Utstyrt med våpen deltok de på forrige terrorøvelse før angrepene i Oslo og på Utøya, men ble ikke innkalt når terroren var et faktum, ifølge NRK.

- Jeg så på TV at det var en bombeeksplosjon i Oslo og tenkte da at nå kommer vi til å bli kalt ut. Jeg pakket sakene og gjorde meg klar til å kjøre til Oslo så fort som mulig, sier Morten Grønli i Politireserven.

Heimevernets innsatsstyrke HV-01 i Østfold skulle også gjerne ha bidratt både i Oslo og på Utøya. De trener inntil 25 dager i året på nettopp slike terroroppdrag. Men kun én av innsatsstyrkene til Heimevernet ble kalt inn.

- Hvis troppen ikke blir brukt til nettopp dette, lurer jeg på hva de skal bli brukt til for å støtte det sivile samfunnet, sier Kjetil Elton, hovedtillitsvalgt ved HV-01.

Politiet har satt i gang en evaluering av hele politietatens arbeid under og etter terrorangrepene.

- Vi er veldig innstilt på å møte den kritikken åpent og med et ønske om å lære mest mulig om hva vi har gjort bra, og ikke så bra, sier Otto Stærk, assisterende politidirektør til NRK.

(NTB)