Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trente terrorisme i britiske nasjonalparker

Grupper på opptil 20 menn drev utendørstrening i populære turområder, ifølge britisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terrormistenkte personer har de siste åra hatt mystiske treningsopplegg i flere av nasjonalparkene i England og Wales, skriver The Guardian mandag.

Mange involverte

Det skal ikke være noen direkte forbindelse mellom treningsleirene og planleggingen av flybombene som ble kjent i forrige uke, men opplysningene om at gryende terrorceller kan ha «trent» i skoger og fjellområder i Storbritannia vil utvilsomt ryste mange briter. Ifølge The Guardian har spanere fra Scotland Yards antiterroravdeling sett grupper på opptil 20 menn i nasjonalparken Lake District, i tillegg til andre steder.

Overvåkningen av gruppene i Lake District skal ha gitt beviser som kan føre til påtale etter landets strenge antiterrorlover. Utendørstreningen involverte ikke våpen eller eksplosiver, men mennene «forberedte en form for oppdag, de var ikke på campingferie», ifølge avisas politikilder.

Flere av de involverte mennene har angivelig kontakter som knyttes til terrorisme.

The Guardian har fått bekreftet opplysningene om treningsleirene fra flere hold, og skriver også at de vet nøyaktig hvor flere av dem har funnet sted. Fastboende i området forteller at de var fullstendig uvitende om hva som skal ha foregått.

- Jeg ville trodd at de ville ha skilt seg ut, sier en nabo til avisa.

- Hjernevaskingsleirer

image: - Trente terrorisme i britiske nasjonalparker

Mandagens avsløringer bekrefter trolig at en politisjef i West Yorkshire, som senere trakk uttalelsen sin, likevel mente alvor da han like etter 7.juli-angrepene i London snakket om treningsleire.

- De er faktisk rene hjernevaskingsleire, sa Colin Cramphorn, før informasjonsavdelingen i politiet kort tid etyer «klargjorde» at han ikke hadde ment «leire som fysiske steder».

Også Guantanamo-fanger har i avhør tidligere fortalt om treningsturer organisert av London-imamen Abu Hamza så langt tilbake som til 1997. Utendørstreningen i Lake District som ble gjort kjent i dag skal imidlertid ha foregått også de siste 12 månedene.

<B>NASJONALPARK:</B> Her i Lake District og flere andre naturområder i England og Wales skal personer nylig ha drevet terrorforberedelser som britiske myndigheter hevder de har dokumentert.
<B>TERRORFRYKT:</B> Sikkerhetstiltakene er ennå strenge blant annet på Heathrow etter forrige ukes flybombe-avslørigner.