SVØPT I MYSTIKK: Den mystiske trestatuen døpt «Shigir statuen» ble funnet på fire meters dyp i ei myr i Russland for over 120 år siden.

Det ble først antatt at statuen, som er satt sammen av flere deler, var 9500 år gammel, men en rykende fersk tysk analyse slår fast at den er enda 1500 år eldre. Foto: Wikimedia Commons
SVØPT I MYSTIKK: Den mystiske trestatuen døpt «Shigir statuen» ble funnet på fire meters dyp i ei myr i Russland for over 120 år siden. Det ble først antatt at statuen, som er satt sammen av flere deler, var 9500 år gammel, men en rykende fersk tysk analyse slår fast at den er enda 1500 år eldre. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Trestatuen er dobbelt så gammel som pyramidene og dekket av en kode ingen kan knekke

- Sensasjonelle resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mystiske trestatuen døpt «Shigir statuen» ble funnet på fire meters dyp i ei myr i Russland for over 120 år siden.

Det ble først antatt at statuen, som er satt sammen av flere deler, var 9500 år gammel, men en rykende fersk tysk analyse slår fast at den er enda 1500 år eldre. 11 000 år gammel, og med det mer enn dobbelt så gammel som pyramidene i Egypt. Det skriver den russiske avisa Siberian Times.

- Sensasjonelle resultater En kilde ved det historiske museet i Sverdlovsk omtaler overfor avisa oppdagelsen som sensasjonell.

- Vi kan trygt si at resultatene er sensasjonelle. Dette bekrefter bare at jegere og fiskere i Uralfjellene skapte kunstverk som var like avanserte og monumentale som jordbrukerne i Midtøsten på samme tid.

Siden 2003 har statuen vært på utstilling i en spesiallaget monter ved museet i Jekaterinburg, omlag 100 kilomter fra der den opprinnelig ble oppdaget.

Øverst har statuen et hode med tydelige likhetstrekk til et menneskehode. Kroppen er avlang og flat, og dekket i geometriske motiver og horisontale linjer.

Så langt har man ikke kommet fram til noen konsensus om hva tegnene betyr eller hva skulpturen i utgangspunktet representerte selv om russiske eksperter spekulerer i om det kan være et slags trossystem.

2,8 meter I sin nåværende form er statuen 2,8 meter høy, men originalt skal den ha vært hele 5,3 meter høy. De manglende delene forsvant under Sovjet-eraen, men det finnes nedtegninger og skisser av disse.

Professor Mikhail Zhilin, en ledende arkeolog ved Russlands Vitenskapsakademi, sier at tegnene som dekker statuen fortsatt representerer et mysterium.

- Den er dekket av kryptert informasjon. Det virker som om menneskene bevarte kunnskap og formidlet den videre til kommende generasjoner ved hjelp av skulpturen, sier han ifølge Daily Mail.