- Trettebergstuen skjelte meg ut. Jeg ble fysisk dårlig

Anette Trettebergstuen er innstilt som ny leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk. Line Oma, en av varslerne i Arbeiderpartiet, sier hun ikke kan støtte henne.

KVINNENETTVERKET: Anette Trettebergstuen er innstilt som ny leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk etter Anniken Huitfeldt. Line Oma, en av metoo-varslerne i partiet, advarer mot kandidaturet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KVINNENETTVERKET: Anette Trettebergstuen er innstilt som ny leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk etter Anniken Huitfeldt. Line Oma, en av metoo-varslerne i partiet, advarer mot kandidaturet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Line Oma var den første varsleren i Arbeiderpartiet som sto fram og fortalte om seksuell trakassering fra Trond Giske.

Nå advarer hun mot at Anette Trettebergstuen blir ny leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk på grunn av hennes opptreden som likestillingspolitisk talsperson under og etter metoo-bølgen i partiet.

Arbeiderpartiets landsmøte starter på torsdag og Trettebergstuen er innstilt av valgkomiteen som ny leder av partiets kvinnenettverk.

GISKE-VARSLER: Ap-politiker Line Oma var en av varslerne i Arbeiderpartiet mot Trond Giske. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
GISKE-VARSLER: Ap-politiker Line Oma var en av varslerne i Arbeiderpartiet mot Trond Giske. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Trakk NRK-intervju

Spesielt trekker Oma fram opplevelsen etter at hun ga et intervju til NRK et halvt år etter at hun sto fram med varselet. Ifølge VGs sak fra i fjor sommer ble hun oppringt av Trettebergstuen i etterkant av intervjuet, noe som endte med at hun trakk alle uttalelsene til NRK.

I intervjuet kritiserte hun metoo-håndtering og likestillingspolitikk.

Til Dagbladet i dag forteller Line Oma om opplevelsen av telefonsamtalen fra Trettebergstuen.

- Det var en utskjellende telefon, som jeg ble fysisk dårlig av. Det er det jeg sitter igjen med som Trettebergstuens bidrag i metoo-året. Som likestillingspolitisk talsperson kunne hun i stedet bidratt med støtte, tydelighet og til å plassere skapet der det skal stå, skriver Oma i en tekstmelding til Dagbladet.

- Skjelte henne ikke ut

- Det er mer ro i Arbeiderpartiet nå, bidrar du til å blusse opp igjen en konflikt? Eller er konflikten der i like stor grad fortsatt?

- Det skal velges en ny leder av kvinnenettverket. Da må en si ifra hva en mener om innstillingen. Det har vært mange nok år der folk ikke har sagt ifra i Ap, skriver Oma.

Anette Trettebergstuen kjenner seg ikke igjen i samtalen slik Line Oma beskriver den.

- Jeg skjelte ikke ut Line Oma. Vi snakket rolig sammen og jeg oppfattet heller ikke at hun syntes samtalen var ubehagelig. Jeg gjorde egentlig som jeg pleier å gjøre hvis en partifelle kritiserer politikken jeg har ansvar for, jeg plukker opp telefonen og prater heller direkte med personen.

- Når hun sier at hun ble fysisk dårlig av det, syns jeg det er leit.

Gikk ut på Facebook

Det var sent i går kveld at Line Oma gikk ut på sin egen Facebook-side og delte VG-saken fra i fjor sommer. Der skriver hun følgende:

«Etter et år med metoo får vi muligheten til å velge en ny leder av kvinnenettverket. Valgkomitéen i Arbeiderpartiet innstiller på ei som har valgt å være taus hele året, til tross for at hun er likestillingspolitisk talsperson i partiet. Først når posisjonen som leder av kvinnenettverket åpnet seg for noen uker siden, velger hun å ta tydelig avstand fra Trond Giske. Jeg forventer mer.

Norges store folkeparti, likestillingspartiet, klarer altså ikke å finne en bedre kandidat til ledervervet i kvinnenettverket.

Jeg forventer at likestillingspolitisk talsperson og leder av kvinnenettverket i Arbeiderpartiet er klinkende klar og stødig i likestillingskamper som #metoo har vært. Derfor har ikke Anette Trettebergstuen min tillit i dag.»

- Var ikke stille

Trettebergstuen var i svangerskapspermisjon store deler av fjoråret. Hun avviser Line Omas påstander.

- Jeg ser at hun sier jeg var stille, men jeg deltok aktivt i den offentlige debatten om metoo fra metoo begynte å rulle til i dag. Jeg støttet bevegelsen og fremmet politikk på Stortinget. Hadde jeg ikke vært i mammapermisjon store deler av året hadde jeg garantert bidratt enda mer i den offentlige debatten om politikken rundt metoo og.

- Det Line har rett i, er at jeg ikke på noe vis kommenterte enkeltvarsler i Arbeiderpartiet i mediene verken on eller off record. Men det er to forskjellige ting. Jeg sitter i sentralstyret, beskjeden fra hele organisasjonen var tydelig på at man ønsket ro og jeg og alle andre sluttet opp om at det var ledelsen som skulle håndtere varslingssakene offentlig. Men jeg satt ikke stille i de interne møtene, og jeg bidro som likestillingsansvarlig i den offentlige debatten - og gjør det fortsatt, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Trettebergstuen sier også at kampen mot seksuell trakassering vil bli en av hennes viktigste saker, hvis hun skulle bli valgt som leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk.

- Er det en ting jeg er opptatt av å jobbe med hvis jeg blir kvinnepolitisk talsperson, er det at vi ikke må gi oss i arbeidet mot seksuell trakassering. Det vil jeg gjerne gjøre sammen med Line Oma. Hun har erfaringer og meninger som er viktige, sier Trettebergstuen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer