Tretten fanget 80 meter under jorda

Ukjent om noen har overlevd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En eksplosjon i en kullgruve sør for Buckhannon, West Virginia har sperret inne 13 gruvearbeidere i gruven, 80 meter under jorda og tre kilometer fra gruveinngangen. Det melder CNN.

Tilstanden ukjent

Seks av arbeiderne unnslapp ulykken uskadd. Men ingen har hørt fra de tretten siden ulykken skjedde, siden eksplosjonen ødela kommunikasjonsutstyret. Tilstanden til de tretten er ukjent.

- Vi får bare håpe at eksplosjonen ikke var så sterk som vi fryktet i begynnelsen, sier gevernør Joe Manchin til nyhetsbyrået AP.

- Det er alltid en mulighet for at de klarte å komme seg til en del av gruven hvor de fremdeles har trygg luft, legger han til.

Farlig gass

Redningsarbeiderne måtte vente 12 timer før de kunne gå inn i gruven, på grunn av store mengder farlig gass. En stor redningsoperasjon er i gang. To team jobber seg sakte menn sikkert inn mot stedet hvor de tretten er fanget. I mellomtiden har flere enn 250 pårørende samlet seg i en kirke i nærheten og venter på oppdateringer om fremgang i redningsoperasjonen.

- Det er veldig opprørende, men man vel bare være tålmodig, sier John Helms. Hans 50 år gamle bror Terry er fanget i gruven.

 BEKYMRET: Guvernør i kullstaten West-Virginia, Joe Manchin, på vei for å snakke med de pårørende som oppholder seg i en kirke i nærheten. Foto: AP/ SCANPIX
BEKYMRET: Guvernør i kullstaten West-Virginia, Joe Manchin, på vei for å snakke med de pårørende som oppholder seg i en kirke i nærheten. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

- Jo lengre vi venter, jo mer bekymret blir man selvsagt over om de kommer til å finne noen i live.

Lyn kan ha vært årsaken

Ved siste oppdatering var et av redningsteamene kommet halvveis inn til ulykkesstedet. De tester lufta hele veien. Foreløpig har de kun funnet luft med normale nivåer av karbonmonoksid og metan.

På utsiden av gruven skal et redningsteam bore et lite hull gjennom fjellet og slippe ned avlyttingsutstlyr og sensorer som skal måle luftkvaliteten i gruvegangen. Boringen er forventet å ta mellom fire og seks timer. Ingen vet hvor lang tid bergingsaksjonen vil ta.

Årsaken til eksplosjonen er foreløpig ukjent, men den kan ha vært forårsaket av lynet.

KULLGRUVEN: Fra anlegget der ulykken skjedde.
FRYKTER DET VERSTE: 250 pårørende venter på oppdateringer om redningsarbeidet i en kirke i nærheten av gruven.