Tricky Dick Cheney

Visepresident Dick Cheney saksøkes for aksjejuks dagen etter at president George W. Bush holdt skjennepreken for amerikansk næringslivs triksing med regnskap og aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe som etterforsker korrupsjon i USA, Judicial Watch, sa i går at den vil saksøke Cheney og selskapet han ledet for regnskapsjuks. De mener visepresidenten og andre ledere i det texasbaserte selskapet Halliburton trikset med tall, som resulterte i at bedriftens aksjer ble overvurdert og investorer lurt.

Toppleder i fem år

I mai i år ble det klart at Halliburton var under etterforskning av kredittilsynet SEC for sin bokføring mens Cheney var toppleder i tida fra 1995 til 2000.

Saken blir fremmet for en domstol i Dallas om kort tid, og føyer seg inn i rekken av skandaler hvor Enron, WorldCom og Xerox er blant de berørte selskapene.

Også president Bush er i søkelyset etter at han solgte aksjer i et oljeselskap han ledet i Texas og ikke opplyste om salget før det var gått åtte måneder. Bush solgte aksjene til en god pris like før aksjene gikk kraftig ned på børsen.

Bush får kritikk

Reaksjonene etter skjenneprekenen på Wall Street tirsdag er at Bush har det mest i kjeften. Tøff tale og forsiktige reaksjoner, skriver New York Times.

Selv om Bush vil doble straffen for økonomisk kriminalitet til ti år, mener mange at behandlingen av straffeforslagene vil vannes ut i Kongressen, hvor republikanerne sørger for at det ikke blir en grunnleggende lovendring mot triksekulturen i det amerikanske næringslivet.

JUKSEMAKER: Visepresidenten i USA, Dick Cheney (t.v.), saksøkes nå for aksjejuks i oljeselskapet han ledet i 90-åra. Også president George Bush er i søkelyset etter at han solgte aksjer i et oljeselskap han ledet og ikke opplyste om salget før etter åtte måneder.