Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trigget «maniacer»

Sexarbeidernes organisasjon PION melder om sterk økning i vold under coronakrisen. På høy tid å vrake sexkjøpsloven, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

- VOLDELIGE KUNDER: Bildet er tatt fredag 20. mars. Hele Norge var nedstengt og Oslo sentrum var tomt for folk. To kvinnelige prostituerte var imidlertid på jobb. Astrid Renland i PION har fått høre mange rystende historier om hva sexarbeidere er blitt utsatt for under coronaepidemien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- VOLDELIGE KUNDER: Bildet er tatt fredag 20. mars. Hele Norge var nedstengt og Oslo sentrum var tomt for folk. To kvinnelige prostituerte var imidlertid på jobb. Astrid Renland i PION har fått høre mange rystende historier om hva sexarbeidere er blitt utsatt for under coronaepidemien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært veldig mange fortellinger om voldelige kunder. I slike situasjoner blir kundemassen spesiell, forteller Astrid Renland, administrativ ansvarlig i PION.

PION er sexarbeidernes interesseorganisasjon og er årlig i kontakt med eller bistår om lag 500 menn, kvinner og transpersoner som selger sex. Under coronakrisen har de fått rapporter om svært vanskelige forhold.

- Mange av kundene som ble igjen i markedet var kunder man ellers ville takket nei til. En slik situasjon trigger «maniacer» som benytter seg av situasjonen, som utgir seg for å være kunde for å utøve seksualisert vold. De vet at terskelen for å anmelde er veldig høy. Vi har også fått rapporter om kunder som pruter på prisen, legger press på selger for å slippe kondom og krever tjenester som selger ikke ønsker å yte. Mange følte seg presset til å selge tjenester man ellers ikke ville gjort, sier Renland.

Da krisepakkene mot coronakrisen kom var ikke sexarbeidere på listen over mottakere. De er heller ikke medlem av folketrygden, som gjør at de heller ikke har rett på sykepenger. Samtidig forsvant inntektsgrunnlaget over natta. Kundene som ble igjen var ikke dem man vanligvis ønsker seg.

- Myndighetene har ikke snakket om dem som selger sex under coronakrisen. Det har ikke vært noen krisepakke eller noe hjelp til smittevern. Vi vet det er mange som ikke har mulighet til å slutte. De er blitt tvunget til å utsette seg for smitte, sier Renland.

- KRONBEVIS: FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud mener historiene til PION fra coronakrisen er et kronbevis på at sexkjøpsloven gjør livet farligere for sexarbeidere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- KRONBEVIS: FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud mener historiene til PION fra coronakrisen er et kronbevis på at sexkjøpsloven gjør livet farligere for sexarbeidere. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Moraliserende

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud mener den kritiske situasjonen for sexarbeidere under coronakrisen i stor grad skyldes lovverket som setter dem på utsiden av samfunnet. Kombinasjonen av sexkjøpsloven, som kriminaliserer kjøp av sex, og hallikparagrafen, som rammer utleiere, gjør dem ekstra sårbare.

- Det er veldig sterkt og gjør inntrykk å høre det PION forteller. Dette er et kronbevis på at norsk lov setter liv i fare og gjør stor skade. Politikerne på Stortinget må gå i seg selv, den moraliserende tankegangen som ligger til grunn for lovverket gjør bare vondt verre, sier Svendsrud til Dagbladet.

Svendsrud mener situasjonen ville vært markant bedre for sexarbeiderne, hvis de kunne operert innenfor arbeidslivets vanlige rammer. Der de kunne jobbet hjemmefra, betalt skatt og dermed hatt rettigheter som alle andre arbeidstakere.

- De kunne hatt tryggere liv, mer kontroll over utøvelsen av yrket og bidratt til samfunnet som alle andre og hatt rett på sykepenger, arbeidsledighetstrygd og pensjonsrettigheter, sier Svendsrud.

- Er det å selge sex et yrke på lik linje med andre yrker?

- Ja. Så lenge du tar valget av egen, fri vilje. Det er det store spørsmålet, blir du utnyttet eller tar du valget selv.

- Hvordan kan man sikre seg det innenfor et sånt område?

- Det er veldig viktig å skille mellom sexarbeid og menneskesmugling. I dag har man et lovverk der man i stor grad har innført sexkjøpsloven og hallikparagrafen for å hindre menneskesmugling, men det går utover en stor andel som frivillig velger å være sexarbeidere. Da kunne løsningen med statlig autoriserte bordeller være en løsning. Arbeidstilsynet kunne da sjekke at det ikke er mennesker som blir utnyttet, som de gjør i andre bransjer, sier Svendsrud.

- SOM ALLE ANDRE: Astrid Renland i PION ønsker at sexarbeidere skal få samme rettigheter og plikter som alle andre. Foto: Privat
- SOM ALLE ANDRE: Astrid Renland i PION ønsker at sexarbeidere skal få samme rettigheter og plikter som alle andre. Foto: Privat Vis mer

Overlatt til seg selv

Astrid Renland i PION mener livet til de mange sexarbeiderne de har kontakt med ville sett helt annerledes ut med et annet lovverk.

- Da ville man vært i samme situasjon som alle andre i samfunnet. Det er noen få sexarbeidere som har registrert enkeltpersonsforetak og de har selvsagt krav på inntektssikring. Om feltet var avkriminalisert og sexarbeidere hadde rettigheter kunne alle som var registrert søke om dagpenger eller permitteringslønn samtidig som andre grupper som selger sex kunne bli inkludert i myndighetenes vurderinger om hvem som trenger smittevernhjelp og hvilken form må den ta, sier Renland.

- Det er utallige årsaker til at noen velger å selge sex, det er fra dem som selger sex for å overleve til folk som vil leve et behagelig liv med selvbestemt arbeidsliv og tjene godt samtidig. Pandemien har vist at mennesker som selger sex har blitt helt oversett og totalt overlatt til seg selv for å håndtere krisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!