-  Trikke-passasjerene vil få reaksjoner

Professor Lars Weisæth mener de fleste passasjerene som opplevde blodbadet på trikken vil få psykiske reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg regner med at det store flertallet av dem som opplevde denne tragedien på nært hold vil få psykiske reaksjoner, hvis de ikke har fått det allerede, sier Lars Weisæth. Han er professor i psykiatri ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Posttraumatisk syndrom kan oppstå fra ett døgn etter opplevelsen. Hvis man ikke søker behandling, kan det bli varig.

-  Vi kaller dette et repetisjonssyndrom. Personen gjenopplever hendelsen i tanker og følelser gang etter gang. Det er naturens måte å tvinge oss til å bearbeide det som har skjedd på. Posttraumatisk stress svekker livskvaliteten betydelig, sier Weisæth.

Symptomer på en slik reaksjon kan være mareritt om natta, frykt for å være ute blant folk, eller at kroppen blir anspent.

Søvnforstyrrelser eller frykt for åstedet eller steder som likner, er andre symptomer. Det er også depresjon, skyldfølelse, aggresjon og isolasjon fra andre mennesker.

-  Hvis dette varer over lang tid, bør man søke profesjonell hjelp. Ta kontakt med fastlegen, så henviser han videre til spesialist om nødvendig, sier professoren.

Posttraumatisk stress er relativt vanlig. Ifølge Weisæth sliter omkring to prosent av befolkningen med dette til enhver tid. Kvinner er mer utsatt enn menn.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1010283194


Varnish cache server