«Trikkens dyreste kunde» dømt til åtte måneders fengsel

Tisset i t-banesetene elleve ganger på seks måneder.

DØMT IGJEN:  En 51 år gammel kvinne som har vært et probem for ansatte på buss, trikk og bane i over ti år, er denne uken dømt til åtte måneders fengsel. Foto: Ole C. H. Thomassen
DØMT IGJEN: En 51 år gammel kvinne som har vært et probem for ansatte på buss, trikk og bane i over ti år, er denne uken dømt til åtte måneders fengsel. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I årevis har en nå 51 år gammel kvinne tisset ned og griset til seter på t-baner og trikker i Oslo, til sjenanse for passasjerer og sjåfører.

Dette har gitt henne kallenavnet «trikkens dyreste kunde» blant ansatte i Oslo sporveier.

Nå er hun dømt til åtte måneders fengsel for blant annet og ha tisset på t-baneseter elleve ganger i løpet av seks måneder, slik at disse har måttet stenges av og byttes ut.

Det første forholdet av dette slaget fant sted bare fem dager etter at hun slapp ut fra soning av en sju måneder lang dom for tilsvarende forhold.

-Trenger hjelp Den 51 år gamle kvinnen er alkoholiker, og kommunikasjonssjef Cato Asperud i Trikken i Oslo sier han nå håper kvinnen vil få hjelp, slik at problemene kan opphøre.

- Vårt ønske er at hun skal få hjelp. Får hun bare en dom, sitter inne og slipper ut igjen, så er vi like langt. Vi mener helsevesenet bør trå til når denne dommen er sonet, hvis ikke kommer akkurat det samme til å skje igjen, sier han til Dagbladet.

Ifølge kommunikasjonssjefen har de ikke hatt noe behov for å få henne dømt.

- Men vi har erkjent at for å få bukt med problemet så har dette vært eneste utvei. Vi har forsøkt mye uten å lykkes, sier han.

Han forteller at kvinnen gjerne sitter på trikken hele dagen.  

- Så er det alkohol og andre ting. Det blir ubehagelig for andre kunder, det blir et luktproblem og det blir dyrt fordi setene må byttes, sier kommunikasjonssjefen.

Dette har pågått i årevis. Kvinnen ble første gang dømt i 1990.

- Jeg har vært her i ti år, og dette har vært en situasjon helt tilbake til da jeg startet, så det har pågått lenge, sier Asperud.
Han sier videre at dette ikke er et generelt problem for trikken, men et enkeltstående tilfelle.

Hvor mye har dette kostet?

- Det er helt umulig å si.

Erstatning I tillegg til de elleve tilfellene av urinering på t-banen, er kvinnen nå dømt for ti tilfeller av «forulemping i beruset tilstand». Ni av tilfellene fant sted på offentlige kommunikasjonsmidler i Oslo. Dommen på åtte måneder gjelder også for ett tilfelle av vold og 15 tyverier.

Retten knytter de straffbare forholdene til kvinnens alkoholmisbruk.

 I formildende retning finner retten at kvinnen har et intellektuelt funksjonsnivå på linje med en lett psykisk utviklingshemming. Hun finnes likevel tilregnelig.

I tillegg til fengsel i åtte måneder, dømmes kvinnen til å betale Oslo T-banedrift 76 000 kroner i erstatning.

- Jeg har ikke fått drøftet dommen med min klient, og har derfor ingen kommentar til denne på det nåværende tidspunkt, sier forsvarer Øyvind pedersen Bergøy til Dagbladet.