Trikser med meglerbildene

Eiendomseglerne pumper opp prisen ved å rydde kjøkkenbenken og legge på falsk himmel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det er ikke bare sjøutsikten og Oslos bydelsgrenser eiendomsmeglerne tøyer.

- Mer tiltalende

Også bildene de tar av eiendommen får en real omgang i bildebehandlingsprogrammet Photoshop. Der skiftes ofte himmelen ut med en som er blå og finere. Selskapet c360°, som tar bilder for alle landets store eiendomsmeglere, har en spesiell sky som stadig går igjen.

- Det viktige er at når man skal selge boligen så fremstilles den så godt som mulig. Godt vær kan bli borte på grunn av tekniske årsaker. Vi vil gjøre bildet hyggeligere og mer tiltalende, sier salgssjef Michael Tvedt til Dagbladet.no.

Han understreker at de ikke fjerner nabohus og kraftledninger, men vil gjerne snakke mye om hvordan firmaet tipser husselgere på forhånd, slik at bildene skal bli fine. Det kan for eksempel dreie seg om å sette fram fine hagemøbler for å få huset til å fremstå penest mulig.

Bruker samme sky

Hamar Arbeiderblad har funnet den samme skyen som bakgrunn på fem ulike annonser for eiendommer til salgs. Det er c360° som står bak alle disse bildene. Og spørsmålet er om firmaets rundt 40 fotografer har en favorittsky?

- Nei, det har vi jo ikke, vi har ingen fast mal. Dette anser vi som hyggelig, og det synes kundene våre også, fortsetter Tvedt. Han sier dette er etisk forsvarlig og ikke juks. Men bildene er ikke merket som manipulerte.

Rydder kjøkkenbenken

- Du kan si det er å jukse med været, men vi jukser ikke med huset, sier Cato Deglum, sjef for Krogsveen til Hamar Arbeiderblad. Han ser ikke noe galt i å legge blå himmel bak salgsobjektene.

- Men hvis fotografen oppdager at det står ei zalo-flaske på kjøkkenbenken må det være greit å fjerne den fra bildet.

- Når vi kommer inn i boligen for å fotografere så setter vi bort slikt. Men slike ting skal ikke fjernes fra bildet etter at det er tatt, sier Tvedt.

<B>SE FORSKJELLEN:</B> Bildet før og etter fototriksing. Himmelen har blitt erstattet med en annen som blå og tiltalende.