Norsk eksportsuksess er konkurs

Trillebår-eventyr over etter 78 år

Trillebår-selskapet Trallnor på Jæren er konkurs. Et norsk industrieventyr er over på grunn av et ubetalt momskrav.

SLUTT: Trallfa-trillebåren var en norsk eksportsuksess, før den skiftet navn til Trallnor da nye eiere overtok produksjonen. Nå er selskapet konkurs. Foto: Trallnor
SLUTT: Trallfa-trillebåren var en norsk eksportsuksess, før den skiftet navn til Trallnor da nye eiere overtok produksjonen. Nå er selskapet konkurs. Foto: TrallnorVis mer

(Finansavisen): Mange nordmenn som enten har egen hage, har deltatt på dugnad eller jobbet innen bygg- og anlegg eller i landbruket, har hatt en Trallfa-trillebår i hendene.

Varemerket så dagens lys i 1941 da Nils Underhaug startet opp produksjon av trillebårer. Bedriften ekspanderte raskt etter krigen og etterhvert var det ikke nok med én fabrikk.

Produksjon i Malaysia sørget for å dekke etterspørselen i Asia og USA, og siden ble det også produksjon i Danmark, Irland og Frankrike og eksport til Sovjetunionen.

På det meste ble det omsatte trillebårer for rundt 80 millioner årlig, og åtte av ti trillebårer ble solgt utenfor Norge.

På midten av 80-tallet valgte Underhaug-familien å selge seg ut av trillebårbransjen. Gevinsten ble investert i annen industri, som spesielt rettet mot oljenæringen.

La ned fabrikker

Etter salget av Trallfa-trillebårene har det vært mange eiere, og mot slutten 90-tallet begynte de første røde tallene å melde seg. Omsetningen falt til like under 60 millioner kroner årlig, og fallet vedvarte.

Ved årtusenskiftet endret selskapet navn fra Trallfa til Trallnor, og for å stå imot konkurransen fra utlandet ble fabrikker lagt ned. Produksjonen ble flyttet til Kina, men kom tilbake til Norge og Jæren i 2008. Men i 2012 flyttet nye eiere hele maskinparken i til Østerrike, og i Norge var det bare et salgskontor igjen.

Endte som salgskontor

De ble forhandlere av trillebårene de en gang lagde, og solgte også annet hageutstyr og redskaper for snørydding. Men noen god butikk ble det aldri.

Fra 2012 til 2016 var det akkumulerte tapet 14 millioner kroner.

Da overtok investoren Andreas Thauland-Fossen selskapet, men han har ikke levert regnskap for 2017 og 2018.

Hans ambisjon var å kutte kostnader og tegne avtaler med de største byggevarekjedene i Norge. Men han lyktes ikke. I dag kan man finne noen av varene på ulike nettbutikker.

Kjøpte med selgerkreditt

Trallnor og Thauland-Fossen har slitt med å betale regninger. Selskapet har tilsammen flere millioner utestående, blant annet til selgerne av Trallnor.

Ullandhaug Industrier som eide Trallnor, ga nemlig Thauland-Fossen kreditt da han overtok selskapet. Summen var 4,6 millioner og pengene skulle betales innen to år. Det skjedde ikke.

Ifølge en utskrift fra Løsøreregisteret har selgerne pant i hele Trallnors varelager, driftstilbehør og utestående fakturaer. I fjor utløste de pantet for varelageret.

Dermed sto Trallnor uten varer å selge. Kravet fra selgerne var steget til 5,3 millioner kroner. Selskapet har fortsatt millioner til gode.

Ba om utsettelse

De er ikke alene om å ha vente på penger. Skatteetaten begjærte nylig selskapet konkurs på grunn av et uoppgjort momskrav på 650.000 kroner.

Fredag i forrige uke forklarte Thauland-Fossen seg for Jæren tingrett, og ba om tre ukers utsettelse. Han viste til at selskapet har 800.000 kroner utestående, og at et inkassoselskap er engasjert for å få inn pengene. Han bestred også deler av momskravet og mente selskapet var solvent.

Men Jæren tingrett ga ham ikke mer tid, og åpnet konkurs.

Leter etter verdier

Nå er advokat Fredrik Undheim i TP Advokatfirma oppnevnt som bostyrer.

- Jeg har begynt innsamling av tilgjengelig informasjon, men har ikke klart å få tak i styreleder Andreas Thauland-­Fossen ennå. Jeg kan derfor ikke kommentere noe om boet nå, sier ­Undeheim.

Finansavisen har forsøkt å nå Thauland-Fossen på en rekke telefonnumre, uten hell.

En utskrift fra Brønnøysund viser at han i fjor opprettet selskapet Nortrall, et firmanavn som er motsatt selskapsnavnet som nå er konkurs.

Hva han har av verdier er uklart, men gjennom selskapet Thauland Asset Management, eide han minst 3 prosent av den nye dagligvare­kjeden Iceland som satser i Norge.

Flere økonominyheter:

Elbilflommen gir priser på sparebluss
Kjendisinvestor tjente 15 millioner - er misfornøyd