DYREVELFERD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har selv gård. Partiet hans beskyldes for å være lite opptatt av dyrevelferd. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Grafikk: Guro Flåten / Dagbladet
DYREVELFERD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har selv gård. Partiet hans beskyldes for å være lite opptatt av dyrevelferd. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Grafikk: Guro Flåten / DagbladetVis mer

Hvem ville dyrene stemt på?

Triller terning på partienes dyrepolitikk: - Listen over sviket mot dyra var lang

Dyrevernalliansen triller terning på dyrepolitikken til alle Norges partier. Bare ett parti får sekseren. Senterpartiet får terningkast én.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyr kan som kjent ikke stemme ved stortingsvalg. Men hadde de kunne det, ville de definitivt ikke stemt på landbrukspartiet Senterpartiet, ifølge Dyrevernalliansen.

Alliansen har gjennomgått alle partienes partiprogram på vegne av firbeinte og andre krabater, og triller Senterpartiets dyrepolitikk til terningkast én.

Se Dyvernalliansens fullstendige vurdering av alle partiene nederst i saken.

- Vi synes det er trist at Senterpartiet, som er et landbruksparti, stadig stemmer i dyrenes disfavør. Man burde kunne forvente at Senterpartiet som står både bønder og husdyrene våre nærmest har en godhet for dyrene, men Senterpartiet har istedet posisjonert seg som det mest dyrefiendtlige partiet, sier Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

KRITISK TIL SP: Kaja Ringes Efskind i Dyrevernalliansen mener dyrene aldri ville stemt på Senterpartiet. Foto: Dyrevernalliansen
KRITISK TIL SP: Kaja Ringes Efskind i Dyrevernalliansen mener dyrene aldri ville stemt på Senterpartiet. Foto: Dyrevernalliansen Vis mer

Det enøyde terningkastet kommer spesielt som følge av Senterpartiets positive holdning til pelsdyrnæringen og partiets ønske om å trappe opp fiskeoppdretten.

Sekser til MDG

Det er forøvrig Miljøpartiet de grønne som har den mest dyrevennlige politikken i Norge, ifølge Dyrevernalliansen. De gir MDG en sekser på terningen. Nest best er Venstre med en femmer.

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet ligger an til å gjøre et brakvalg, selv om meningsmålingene har flatet ut noe i det siste. På Dagbladets nyeste måling ligger partiet på 11,3 prosent oppslutning.

Ringnes Efskind sier Norges dyr neppe ville likt Sp-framgangen - dersom de hadde forstått seg på politikk, da.

- Dette med at Senterpartiet gjør det så bra og ser ut til å kunne få betydelig innflytelse, det er ekstremt dårlig nytt for dyrene, sier hun.

- Hvorfor det?

- Hvis Senterpartiet kommer i regjering er det svært sannsynlig at de får Landbruksdepartementet. Senterpartiets styring av Landbruks- og matdepartementet var en tragedie gjennom de åtte årene de satt ved makten sist. Listen over sviket mot dyra var lang, spesielt mot husdyrene våre som står bøndene og dermed Senterpartiet nærmest, hevder Ringnes Efskind.

Sp: - Uproft

Senterpartiets Geir Pollestad er skuffet når han får høre om den knusende dommen fra Dyrevernalliansens terning.

Han beskylder motparten for å se seg blinde på pelsdyroppdratt.

- Det er ingen parti på Stortinget som har så mange tillitsvalgte med dyr som hobby, levebrød og livsstil, som vi i Senterpartiet. Mange av oss jobber med dyr hver dag. Det er klart vi er opptatt av dyrevelferd, sier han.

- Dette koker nok ned til pelsdyr, hvor vi og Dyrevernalliansen er uenige. Jeg synes det er uproft av dem å la denne ene saken skygge så voldsomt.

- Hvorfor er ikke dyrevelferd viet større plass i Senterpartiet? Dere er jo et landbruksparti.

- Ja, og derfor faller det jo på egen urimelighet, dette. Jeg tror ikke Dyrevernalliansen har forstått at vår politikk, med mindre gårdsbruk som gir bøndene tid til å ta vare på dyrene, er veldig dyrevennlig.

- Kan Senterpartiet miste stemmer fra dyrevenner nå?

- Det er jeg ikke redd for. Vi lever godt med kritikk fra Dyrevernalliansen, for jeg tror de har misforstått hva Senterpartiets politikk går ut på. Hele vår landbrukspolitikk bygger opp under god dyrevelferd, selv om vi ikke nevner ordet «dyrevelferd» så ofte i vårt partiprogram, sier Pollestad.