Trilling ble trillingmor: – Av og til ser jeg ikke lyset

Judit (31) ønsket seg bare ett barn, så fikk hun trillinger. – Dagen er som en 18 timers treningsøkt.

MAMMA: I januar ble Judit Agota Minda (31) trillingmor. Foto: Privat
MAMMA: I januar ble Judit Agota Minda (31) trillingmor. Foto: PrivatVis mer

– Vi fikk sjokk. Det var ikke den beste dagen i livet mitt, for å si det sånn, sier Judit Agota Minda (31) fra Oslo.

Hun snakker om sommerdagen hun og samboeren, Glenn Undheim (38), fikk beskjed om at de ventet trillinger.

Det var flere bekymringer som gikk gjennom hodet hennes. Hvordan skulle de få økonomien til å gå rundt? Trillinger blir ofte født for tidlig, hva om de fikk seinskader? Hvordan ville kroppen hennes takle en slik graviditet?

– Vi hadde bare tenkt å få ett barn. Tre er en for mye, jeg har jo bare to armer, sier Minda til Dagbladet.

Vurderte fosterreduksjon

Før graviditeten levde paret et aktivt liv, med reiser til København, San Francisco og Budapest. Minda pleide å trente seks dager i uka.

– Jeg følte jeg aldri ville få tid til å gjøre noe av dette igjen. Jeg er utdannet pedagog, og har jobbet i barnehage, så jeg vet hvor krevende barn kan være. Jeg tenkte at nå blir det barnehage hjemme.

Minda, som selv er trilling, forteller at de på et tidspunkt vurderte fosterreduksjon.

– Jeg har en hjertefeil, og et svangerskap med tre fostre ville være en stor belastning for hjertet mitt. Jeg tenkte også på de økonomiske utfordringene, sier hun.

Men da hun så de tre små barna sammen på ultralyd for første gang, klarte hun ikke tanken på å skille dem fra hverandre.

– Vi kunne ikke skille dem. Jeg vet jo hvor glad jeg er i mine to søstre. Vi ble enige om at dette skulle vi klare, jeg visste ikke hvordan, men det skulle vi.

Ble isolert

Trillingene Filip, Amelia og Henrik kom til verden 29. januar i år. Et normalt svangerskap pleier å vare imellom 37 og 40 uker, mens trillingbabyer sjelden blir født etter svangerskapsuke 35. Mindas trillinger ble født i uke 34, og var helt friske.

De første tre månedene beskriver trillingmora som veldig tøffe. Grunnet været, og fordi spedbarn har dårlig evne til å regulere kroppstemperaturen, gikk familien knapt ut døra.

– Dagene gikk i ett, og vi ble veldig isolert, forteller Minda.

TRILLINGENE: Minda sammen med sine tre barn i Oslo. Foto: Privat
TRILLINGENE: Minda sammen med sine tre barn i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Paret sov i skift om nettene. Etter hvert fikk de tilbud om 15 timer med avlastning i uka fra kommunen. Denne avlastningen blir fordelt utover flere dager, og brukt til å ta igjen husarbeidet.

– Hun som avlaster oss er et ekstra sett med hender som vi ellers mangler, men gir oss ikke nok tid til å sove, ta en løpetur eller få litt tid med hverandre, forklarer 31-åringen. Hun deler livet som trillingmamma på Instagram-kontoen, triplet_with_triplets.

Søvnmangel

Minda sier noe av det tøffeste med å få trillinger er søvnmangelen.

– Barna sover sjelden samtidig. De siste ukene har jeg sovet mellom tre og fire timer i døgnet, mens dagen er som en 18-timers treningsøkt. Men det aller vanskeligste er at jeg føler jeg ikke strekker til, sier hun, og forteller at hun gruer seg til august når samboeren må tilbake på jobb.

Da blir hun alene med de tre små barna.

FAMILIEN: Judit Agota Minda og samboeren Glenn Undheim har hendene fulle med trillingene. Foto: Privat
FAMILIEN: Judit Agota Minda og samboeren Glenn Undheim har hendene fulle med trillingene. Foto: Privat Vis mer

– Jeg klarer ikke å trøste tre babyer samtidig, eller ta de opp når de vil det. Jeg føler at jeg svikter dem noen ganger, særlig når jeg er alene. Det er skummelt å tenke på at jeg ikke skal kunne tilfredsstille behovene til mine egne barn, sier hun.

– Det beste som har skjedd

Den nybakte mora forteller at hun til tider har mørke stunder.

– Av og til ser jeg ikke lyset, eller hvordan vi skal klare dette. Bare utgiftene i barnehagen er en halv månedslønn.

Men så glir tankene over på hvordan det vil bli å oppleve barna på de ulike livsstadiene. Hvordan det blir å ake med tre forskjellige individer, se hver og en lære seg å gå, og ikke minst få oppleve kjærligheten de vil ha for hverandre.

– Selv om vi er i en vanskelig livssituasjon jeg ville jeg aldri gjort noe annerledes. Vi får så mye glede og kjærlighet gjennom barna våre, uansett hvor slitne vi er. Det er det beste som har skjedd oss.

– Mye er godt nok

Helsesykepleier Merete Nilsens råd til nybakte foreldre, og spesielt de som får flere babyer på en gang, er å ta imot hjelp fra venner og familie.

– Man har bare to øyne og to armer. Det er ikke menneskelig å ta vare på tre babyer alene. Noen kommuner har også tilbud om hjelp, sier hun til Dagbladet.

HELSESYKEPLEIER: Merete Nilsen er helsesykepleier i Vennesla kommune. Foto: Privat
HELSESYKEPLEIER: Merete Nilsen er helsesykepleier i Vennesla kommune. Foto: Privat Vis mer

Når man venter barn, mener Nilsen man bør forberede seg så mye man kan på forhånd, og sette seg inn i hvordan det nye livet vil bli. Hun sier det handler mye om forventninger.

– Mange er usikre og tyr til Google, ulike fagfolk og diverse forum. Det er et hav av meninger der ute. Mange ønsker å være perfekte foreldre til perfekte barn, men jeg tror ikke de finnes. Man må kjenne litt inni seg hva man skal gjøre. Hva er viktig for vår nye familie? Mye er godt nok.

Kan være ensomt

Helsesykepleieren forteller at nybakte foreldre ofte opplever den store livsomveltningen som noe av det tøffeste med å få barn. Ifølge Helse-Norge, utvikler rundt én av ti kvinner i Norge depressive symptomer i forbindelse med graviditet eller etter fødsel hvert år.

– Hvis dette vedvarer, bør du ta kontakt med profesjonelle du har tillit til. Helsesykepleier eller fastlege er lett tilgjengelig i kommunen. Ofte kan samtaler med andre hjelpe. Nok søvn og trilleturer hjelper også på humøret, sier Nilsen.

Helsesøster forteller at mange også føler seg ensomme i permisjonstida, ettersom det ofte innebærer mindre kontakt med andre voksne store deler av dagen.

– Men det åpner også opp for å bli kjent med andre i samme situasjon, sier hun og opplyser om at mange helsestasjoner og frivillige foreninger har tilbud om barselgrupper.

– Tøffest i starten

– Døgnet har ikke nok timer, og man har heller ikke nok armer til tre babyer. Trillingforeldre får en kapasitetsutfordring, og døgnet går ikke opp uten hjelp, sier Anne Winsnes Rødland, trillingkontakt hos Tvillingforeldreforeningen.

Tvillingforeldreforeningen er en støtteorganisasjon for foreldre som får flerlinger, og Rødland mottar flere telefoner fra kommende trillingmødre. Hennes råd er å få inn gode rutiner for når barna skal sove og spise.

TRILLINGKONTAKT: - Senk forventingene, sier Anne Winsnes Rødland, trillingkontakt hos Tvillingforeldreforeningen. Foto: Ragnhild Fjellro.
TRILLINGKONTAKT: - Senk forventingene, sier Anne Winsnes Rødland, trillingkontakt hos Tvillingforeldreforeningen. Foto: Ragnhild Fjellro. Vis mer

– Man må også organisere det slik at en selv får laget mat og spist, og bør helst ha hjelp noen timer på dagen, ellers blir man fort sykemeldt, sier hun til Dagbladet.

Rødland sier man overhodet ikke bør sammenlikne seg med dem som bare har én baby, og heller senke forventningene over hva man skal få til.

– Bruk flaske hvis du ikke klarer å amme, ikke gjør det vanskelig får deg selv. Hold deg heller ikke for god til å be om hjelp, fra kommunen, venner og familie. Det er til stor hjelp bare det å få noen til å handle inn mat, sier hun.

Trillingkontakten sier også at man må tåle at babyene skriker.

– Man kan ikke trøste alle på en gang. Også må man huske på at det blir lettere ettersom barna blir større. Starten er det tøffeste.

FØDSEL: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic ble mor 14. juni etter mange vansker. Video: Kenza Zouiten Subosic. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer