Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trim deg klar i toppen

Eksperter mener at 30 prosent av alle tilfeller av aldersdemens kan utsettes eller forhindres hvis gode og velkjente livsstilsråd følges. Også den fryktede Alzheimers sykdom kan forebygges, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nylig publisert studie fra Nederland hevder at det som er godt for hjertet også er fin hjernetrim. Om noen skulle være i tvil: du kommer ikke utenom å stumpe røyken, spise mindre fett og mosjonere mer.

Et forsiktig inntak av alkohol gjør godt for hjerte og hjerne, store mengder er direkte skadelig.

Unngå
helgefylla

- Helgefylla bør absolutt unngås i alle aldersgrupper, advarer avdelingsoverlege Sigurd Sparr ved medisinsk avdeling, Regionsykehuset i Tromsø (RiTØ).

Han går nå i gang med en studie i Tromsø for eventuelt å finne støtte til de nederlandske resultatene, som tyder på en klar sammenheng mellom livsstil/kosthold og Alzheimers.

- Undersøkelsen trenger bekreftelse før den kan tas som en sannhet, sier Sparr til Dagbladet.
Målet med Tromsø-prosjektet er også å finne ut når i sykdomsforløpet den arvelige disposisjonen slår ut.

- Det har imidlertid vært vanskelig å selge inn denne undersøkelsen blant de eldre. Bare halvparten av dem som ble innkalt, møtte opp. Derfor får vi ikke resultatene før tidligst om et år, sier Sparr, som også er leder for Aldersdemensforeningen-Alzheimerforeningen i Norge. Foreningen er en del av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Kjente risikofaktorer

Diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk er kjente risikofaktorer for utviklingen av hjerte-karsykdom, i tillegg til arv.
- Jo flere risikofaktorer du har, dess større sjanse har du for å bli hjertesyk. Nå hevder altså forskerne at også utviklingen av aldersdemens henger sammen med at årene er forkalket i hjerte eller hjerne. Forvarsler som bør ofres oppmerksomhet er symptomer på angina (hjertekrampe) og såkalte TIA-anfall, på folkemunne kalt drypp. Noen av disse karsykdommene kommer snikende. Små forandringer i hjernen kan oppstå uten at det merkes. Men mange bekker små gjør som kjent en stor å, sier Sparr.

I Norge har vi 50000 til 60000 aldersdemente. 60 prosent har diagnosen Alzheimers sykdom.
De andre har en lidelse som skyldes åreforkalkning. Begge demenstilstandene kan også opptre samtidig, og overgangene er glidende.

Kan forebygges

Knut Engedal, som er professor i alderspsykiatri, mener svært mye forskning gjenstår før en kan trekke bastante konklusjoner når det gjelder Alzheimers.

- Foreløpig har vi spinkle resultater som dels slår hverandre i hjel. Dette er et svært vanskelig felt, sier Engedal til Dagbladet.

Antydningene fra Nederland er likevel så interessante at forskere i flere land tar opp tråden.
- Det har nesten vært en naturlov at Alzheimers sykdom utelukkende skyldes arv, og at forsøk på å forebygge er spilt møye.

- Nå har vi data som tyder på at hjerte-karsykdom enten framskynder eller utløser sykdommen. Etter det vi nå vet, er det sannsynlig at røyking og høyt blodtrykk spiller en aktiv rolle i utviklingen av aldersdemens, sier Sparr.

Med dette falt røykernes siste bastion, og ytterligere en «medisinsk sannhet» er kjent død og maktesløs. Tidligere har forskere hevdet at nikotin muligens beskyttet hjernen mot Alzheimers sykdom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media