Trim for spillegale

Vi er i ferd med å forlate alvoret. Snart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOMMEREN hilser velkommen. Morgenkaffen smaker snart fri. Konsentrasjonen en tidlig morgen på arbeid er alvorlig truet. Det handler ikke om sol og forventninger til lange kvelder. Heller ikke om bekreftelse på flybillett til etterlengtede feriedager eller vissheten om en sval utekonsert. Sant å si er det sudoku som haler og drar i oppmerksomheten. Høres ut som et japansk pokemondyr, og det er selvsagt landet som har gitt oss sushi og sake som står bak sommerens store hjernetrimgalskap.

AVISER LANDET rundt om det ganske lange land, denne inkludert, trykker brett med 9 x 9 ruter som tirrer oss til aktivitet. Det høres jo såre enkelt ut: hver rad skal inneholde tallene 1 til 9, og hver av de 9 boksene på brettet skal inneholde de samme siffer. Ikke komplisert. Det er når en begynner å fikle med de fordømte tallene en innser vanskeligheten med å komme fram til den ene kombinasjonsmuligheten som er riktig. Dette er styrkeprøven for den som liker logisk lek, og utøveren trenger heldigvis ikke være en innsider i Niels Henriks Abels matematiske univers for å fatte spenningen.

IKKE SIDEN den ungarske professor Ernö Rubik ga oss sin berømte kube i 1974 har galskapen etter 9 x 9 små ruter vært så oppslukende. Vi husker kuben med forskjellige farger og hvor det var om å gjøre og få hver side ensfarget. Nå er det altså sudoku som tar seg av våre små tendenser til spillegalskap.En kan undres over hva det er som gjør at millioner av mennesker henger seg opp i en enkel tallek som dette.

VI FÅR RAPPORTERT at folk til og med har skiftet avis etter den som har de beste sudokuene i Storbritannia. Der har lesere av så vidt forskjellige publikasjoner som The Guardian og Daily Mail gått helt av hengslene over fenomenet. Øyriket rommer rundt 60 millioner mennesker, og britene har alltid hatt stor sans for kryssord og puslespill. Det er derfor ikke til å undres over at våre venner på den andre siden av Norskehavet lar seg begeistre til å bedrive sudoku.

LUDO, YATZY OG MONOPOL er gamle travere i feriesammenheng. «Jeg leker, altså er jeg» synes å være et motto mange nordmenn tyr til når sjef, papirbunker og datamaskinen er ute av syne. Årets mest dyrebare friperiode står for dør, og da er det artig at en flik av en papiravis suser opp på leketoppen i sommervarmen. For selv om det selvsagt er mulig å løse sudoku på nett er det noen av oss som gjerne legger fra oss tastatur når svabergene skal erobres. Ja takk, til papir, blyant og viskelær.Skal se den får sin renessanse. Papiravisa altså.