Trimble blir Nord-Irlands førsteminister

BELFAST (NTB-AFP): Lederen for partiet Ulster-unionistene, David Trimble, ble valgt til førsteminister i Nord-Irland i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye representative forsamlingen i Nord-Irland - provinsparlamentet - valgte katolikken Seamus Mallon, nestleder for Det sosialdemokratiske arbeiderpartiet (SDLP), til Trimbles viseminister.

Lord Alderdice fikk ikke støtte til å fortsette som forsamlingspresident. Han var innsatt midlertidig av den britiske ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam. Alderdice fortsetter som president til september, da representantene skal velge en ny.

Mallon var et overraskende valg, siden de fleste hadde ventet at partileder John Hume skulle bli viseminister. I stedet nominerte Hume sin nestleder til posten.

Mallon (61) har vært nestleder for det moderate, sosialdemokratiske partiet siden 1978. Han ble født i Markethill i Irland, og er den enste nord-ire som har vært medlem av de representative forsamlingene både i Irland, Storbritannia og Nord-Irland. Han var medlem av tidligere forsamlinger i Nord-Irland i 1973-74 og i 1982. Han anses å være en av de mest erfarne irske politikere.

(NTB)