Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trimble kunngjorde sin avgang

Nord-Irlands førsteminister David Trimble kunngjorde i dag at han går av som provinsens førsteminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han går av i protest mot IRAs manglende vilje til å begynne innlevering av våpen innen fristen 1. juli. Samtidig varsler Trimble at han kan komme tilbake som førsteminister hvis paramilitære våpen stues bort for godt.

Trimble sa at han ikke lenger har tillit til de «ikke oppfylte løftene» som IRA har gitt om å levere inn våpen i tråd med Langfredagsavtalen fra 1998. Allerede for to måneder siden kom han med advarselen, og avgangen var ventet. Søndagens kunngjøring kom mens Trimble deltok på en markering i Nord-Frankrike til minne om 2. verdenskrig.

Den britiske statsministeren Tony Blair sa tidligere søndag at han fullt ut forstår hvorfor Trimble føler han må gå av, men han håper at han snart er tilbake.

Handels- og industriminister Reg Empey tar over jobben som førsteminister midlertidig i seks uker. I løpet av denne perioden håper man på en ny avtale om våpnene. Hvis ikke, kan det føre til at selvstyremyndighetene suspenderes og at den britiske regjering må utlyse nyvalg 12. august. Da kan Trimble velges på nytt.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling