Trimble truer med å trekke seg

Fredsprisvinneren David Trimble truer igjen med å trekke seg som sjef for den nordiske selvstyre-regjeringen, dersom ikke den forbudte irske republikanske hær IRA lar seg avvæpne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter samtaler med Storbritannias statsminister Tony Blair i London sa Trimble at hvis ikke IRA har begynt å levere fra seg sine våpen innen utgangen av måneden, blir det umulig for ham å fortsette samarbeidet med Sinn Fein. Sinn Fein er IRAs lovlige, politiske fløy.

- Jeg understreket svært sterkt overfor statsministeren at dersom måneden går til ende, og avvæpningen ennå ikke er i gang, må jeg sette saken på spissen og gå av, tilføyde Trimble. Han har tidligere flere ganger truet med å trekke seg.

David Trimble og den katolske politikeren David Hume vant i 1998 Nobels fredspris for sine forsøk på å løse den nordirske konflikten. Men i det siste har Trimbles partifeller i det moderat protestantiske og britiskvennlige unionistpartiet UUP forsøker å presse ham til å føre en hardere linje overfor republikanerne i IRA og Sinn Fein.

Ved det britiske nyvalget sist torsdag mistet UUP mange stemmer til fanatikeren Ian Paisleys mer ytterliggående Demokratiske Unionistparti DUP, som er imot ethvert samarbeid med republikanerne. Det lover svært dårlig for arbeidet med å sette fredsavtalen fra 1998, den såkalte Langfredagsavtalen - ut i livet, sier diplomater i London.

(NTB)

TRUER MED Å TREKKE SEG: David Trimble.