Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trimble vraket av sine egne

David Trimble led i dag nederlag blant sine egne da han forsøkte å bli gjenvalgt som leder av samlingsregjeringen i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgresultatet kan velte hele samlingsregjeringen og fredsprosessen i provinsen, melder nyhetsbyrået AP.

Fredsprisvinner Trimble er leder for Ulster Unionist Party fikk støtte av katolikkene, mens hans egne stemte han ned med en stemmes overvekt, 30-29. Resultatet kan bli alvorlig siden valgsystemet krever at lederen for regjeringen skal ha et flertall fra begge partene for å bli valgt.

Trimble tilbød seg å stille til gjenvalg etter at IRA i forrige uke startet avvæpning av sine soldater. Trimble gikk av i juli i år etter at IRA ikke hadde startet innleveringen av våpen, som avtalt i fredsavtalen fra 1998.

Mange protestanter har vært skeptiske til IRAs avvæpning, og nektet å stemme for en ny koalisjonsregjering hvor også Sinn Fein deltar. Partiet har linker til IRA.

Britiske myndigheter må nå bestemme seg for om de midlertidig skal trekke tilbake makten fra samlingsregjeringen i Nord-Irland, eller om de skal skrive ut nyvalg.

Begge deler vil kunne skape problemer for fredsprosessen, melder AP.

Dersom de trekker makten tilbake fra samlingsregjeringen vil det kunne føre til at IRA stopper innleveringen av våpen, og skriver de ut nyvalg kan det bety at maktbalansen blant de 108 folkevalgte blir mer komplisert.

TRØBBEL: David Trimble fikk ikke støtte blant sine egne til å lede en ny samlingsregjering i Nord-Irland.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart