Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Trine»: - Jeg utnyttet utviklingshemmede

Kolleger advarte henne mot flørting. Men ingen mistenkte at den kvinnelige omsorgsarbeideren misbrukte de to utviklingshemmede mennene seksuelt.

OVERGREPSDØMT: «Trine» utnyttet psykisk utviklingshemmede seksuelt. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
OVERGREPSDØMT: «Trine» utnyttet psykisk utviklingshemmede seksuelt. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LYNGDAL (Dagbladet): — Jeg har sviktet alle. Jeg sviktet brukerne jeg utnyttet. Jeg sviktet kollegaene mine. Men jeg sviktet også meg selv og det jeg sto for. Jeg hadde en fantastisk jobb. Jeg drømte aldri om at noe slikt skulle skje, sier «Trine» til Dagbladet.

— Burde sagt fra I høst dømte Lister tingrett henne til ni måneders fengsel for gjentatte ganger å ha utnyttet to utviklingshemmede menn seksuelt i deres og hennes eget hjem. «Trine» er også fradømt retten til å arbeide med utviklingshemmede igjen.

Overfor Dagbladet er hun ikke opptatt av å fordele skyld.

— Det var feil av meg å ikke si ifra til min sjef, før det gikk galt. Jeg skulle sagt fra om at jeg ikke klarte å sette grenser, så jeg kunne blitt
omplassert. Da kunne alt vært unngått, sier «Trine».

— Men det er feil å kalle meg en overgriper, mener hun, og viser til at dommen fastslår at hun ikke manipulerte, men utnyttet, mennene.

— Ble advart Hun forteller at en kollega advarte henne i desember i fjor, og mente den ene mannen var forelsket i «Trine». Kollegaen skal ha bedt henne sette tydeligere grenser, unngå for mange klemmer og å sitte tett med armen slynget rundt halsen.

— Og så sa hun at jeg ikke måtte ha så mye kontakt på fritida. Du kan godt kalle det en advarsel. Hun sa det til meg, i stedet for til sjefen.

— Hva visste kollegaen din?

— Hun visste at jeg hadde kontakt med noen av dem jeg jobbet med på MSN og på mobilen. Det diskuterte vi i personalgruppa.
Også hun hadde også fått invitasjoner om kontakt på MSN. For eksempel sendte de en del meldinger til en annen kollega. Hun ble litt lei. De kom med seksuelle tilnærmelser til flere av de ansatte, sier «Trine».

«Trine» sier hun fortsatte sin åpenlyse flørting. I januar i år innledet hun et seksuelt «forhold» til den ene. I mars tilsto hun for sin sjef, etter press fra et familiemedlem som hadde mistanker.

— For lett å misbruke — Jeg var lenge veldig redd for å bli oppdaget. Det var en lettelse å tilstå, sier «Trine».

Hun har jobbet med utviklingshemmede i kommunen siden 2003, men sier hun aldri har hørt om rutiner eller instrukser for varsling av overgrep. Dagbladets undersøkelse omvarslingsrutiner i Kommune-Norge viser at Lyngdal er blant kommunene som mangler en spesifikk instruks for varsling av nettopp overgrep.

— Er det for lett å forgripe seg på utviklingshemmede?

— Ja, egentlig er det det. Utviklingshemmede er veldig sårbare. Men jeg vil ikke unnskylde meg.

— Jeg oppførte meg som vanlig. Jeg skjulte det. Ingen kolleger skjønte hva som foregikk. Og jeg truet de to mennene med at jeg ville bli fengslet, og at det ikke ville skje noe mer seksuelt, dersom det ble kjent.

— Ufattelig «Trine» beskriver seg selv som ei helt vanlig jente, oppvokst i ei kristen sørlandsbygd, og som ønsket å jobbe med hjelpetrengende.

— Jeg er vel snill og ærlig av natur, og egentlig ikke en sånn person det står om i dommen i det hele tatt. Ingen kan egentlig fatte at det
skjedde.

Rådmannen i Lyngdal kommune mener kvinnens kolleger ikke hadde mulighet til å oppdage overgrepene, og at kommunen har gode rutiner for varsling av kritikkverdige forhold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!