Trine advarer Frp

Venstre-lederen mener at bilpakka fortsatt ikke er låst, og at innholdet i begrepet aldri er diskutert. 

NØKKELEN: Venstre sitter med nøkkelen til en løsning på budsjettforhandlingene, fra venstre pressesjef Jan-Christian Kolstø,  Trine Skei Grande og  Terje Breivik.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NØKKELEN: Venstre sitter med nøkkelen til en løsning på budsjettforhandlingene, fra venstre pressesjef Jan-Christian Kolstø,  Trine Skei Grande og Terje Breivik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frp er krystallklare på at bilpakka står fast. Dersom den ikke gjør det, vil Frp måtte innkalle til ekstraordinært landsstyremøte. Det kan i så fall gjøre budsjettforhandlingene enda vanskeligere i innspurten.

Venstre-leder Trine Skei Grande fortalte til Dagbladet seint i går ettermiddag at avstanden fortsatt er stor, og at mye jobb gjenstår.

- Det kan nok ta flere dager før vi er i mål, sier Grande.

Ultimatum-advarsel

- Er du enig i Frp's vurdering at bilpakka er låst?

- VI er ikke enige om noe før vi er enige om alt. Jeg tror Frp gjør lurt i ikke å gjenta ultimatum i denne delen av prosessen. Vi er ikke enige om budsjettet ennå, og da er ingenting låst.

- Er dere enige om hva bilpakka betyr?

- VI har nok aldri diskutert hva som går inni bilpakka, sier Trine Skei Grande.

Partilederne

Møtet på Statsministerens kontor i morgentimene i går er ifølge Frp trolig det siste der statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er direkte involvert i budsjettforhandlingene.

Venstre er derimot mer avventende og understreker overfor Dagbladet at det absolutt kan bli behov for nye møter mellom partilederne.

BUDSJETTFORHANDLINGER: Vi er mye nærmere en løsning i dag enn vi var i går, men det er ganske mye jobb igjen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande etter forhandlingsmøtet om statsbudsjettet mellom partilederne i regjeringspartiene og samarbeidspartiene. Video: NTB Scanpix Vis mer

Gjennombrudd?

Frp’s finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi forteller at han på sin side vil bli overrasket om det ender i brudd med samarbeidspartiene.

- Dagens møte kan ha vært gjennombruddet. Jeg tror det nå er mulig å finne en løsning på finanspolitisk nivå. Så vil det helt sikkert bli behov behov for å avklare oppover, mot våre foresatte, samt endelig beslutning i de respektive stortingsgruppene, sier Hans Andreas Limi.

Bilpakkekampen

Flere sentrale kilder i KrF og Venstre understreker i likhet med Trine Skei Grande at de ikke opplever at bilpakka er låst.

Det hevdes at de ulike tolkningene kan være en konsekvens av ulike definisjoner av begrepet «bilpakka». Likevel ser de samtidig på muligheter for å arbeide seg rundt bilpakka på en måte som vil gi reelle kutt i klimagassutslipp.

Etter møtet på SMK i går morges uttalte Hans Andreas Limi at bilpakka verken hadde vært tema der eller da regjeringspartienes ledelse drøftet forslagene de mottok etter samarbeidspartienes gruppemøter mandag formiddag.

Landsstyremøte i Frp

- Det er positivt at bilpakken ikke lenger er noe tema. Hvis ikke, måtte vi ha innkalt til ekstraordinært landsstyremøte i Fremskrittspartiet, sier Hans Andreas Limi til Dagbladet.

- Nå ser vi i stedet etter løsninger for hele budsjettet, inklusiv det grønne. Klarer vi å komme enda et skritt nærmere i løpet av tirsdagen, tror jeg vi kan legge fram en avtale i løpet av uken, opplyser Limi.

Mye nærmere

Mandag leverte Venstre fra seg et tre siders notat med forslag til grønne klimatiltak, samtidig som også KrF leverte innspill fra sin stortingsgruppe.

Det var disse innspillene regjeringen responderte på under SMK-møtet tirsdag morgen, med svar som av flere blir beskrevet som positive og konstruktive.

KrF-kjernesaker

For KrF er det også viktig at regjeringspartiene angivelig har gitt positive signaler for å imøtekomme KrFs krav på tre andre sentrale politikkområder; lærere, distriktene og familie.

- Jeg ser ikke for meg en enighet innen 24 timer, men tror alle opplever det som har skjedd i dag som et taktskifte i budsjettforhandlingene. Det går i riktig retning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

I går ettermiddag sendte KrF og Venstre regjeringen sine skriftlige svar på tilbudet de mottok tirsdag morgen.

Bilpakka

  • Begrepet «bilpakka» stammer fra regjeringens forslag til et grønt skatteskifte som de presenterte 30. september.
  • Forslaget innebærer blant annet at bensinavgiften økes med 15 øre, dieselavgiften med 35 øre.
  • I tillegg reduseres årsavgiften, og satsene i pendlerfradraget økes.
  • Regjeringen vil også bruke 500 millioner på å redusere bompengetakster på riks- og fylkesveier.
  • Totalt gir dette netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner, ifølge regjeringen.
  • Det er nå knyttet usikkerhet til om de som snakker om hvorvidt bilpakka kan endres eller ikke, legger noen eller samtlige av disse punktene til grunn, og om de også ser på andre punkter knyttet til bilisme og bensinpriser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer