Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-baluba

- Trine er den rette

Trine Skei Grande risikerte å bli vraket av sine egne etter gjentatte krav om å trekke seg. Men hun gis ny tillit. Raja og Rotevatn går inn i ledelsen.

SKRYT: Abid Raja og Trine Skei Grande har en historie med uenigheter og åpne krangler i partiet, men snakker nå varmt om hverandre etter at de begge ble innstilt til ledergruppen av Venstres valgkomité. Video: Nina Hansen. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Valgkomiteen i Venstre er i kveld klar med sitt forslag til ny ledelse.

Klokka 19.15 bekrefter Per A. Thorbjørnsen og Irene Dahl, leder og nestleder i valgkomiteen, det Dagbladet har fått opplyst tidligere i kveld:

- Vi har innstilt en ledertrio bestående av Trine Skei Grande som leder, Sveinung Rotevatn som første nestleder og Abid Raja som andre nestleder.

- Vi er helt trygge på at Trine er den rette personen til å lede Venstre i årene som kommer, sier Thorbjørnsen.

Han sa videre at begge de to innstilte nestlederne Rotevatn og Raja har pekt på Grande som fortsatt partileder. De fikk begge statsrådposter av partilederen i januar.

Vrakes

Nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen har begge stilt seg til disposisjon for valgkomiteen, men ble altså vraket til fordel for Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

- Jeg vil rette en stor takk for et fantastisk engasjement og innsats og grundighet i sin poliske tilnærming, sier Thorbjørnsen til de to.

Elvestuen er nå innstilt som direktevalgt medlem av landsstyret, men altså ikke til toppledelsen i partiet. Han har ikke avgjort om han tar kamp om vervet under landsmøtet. Elvestuen kommenterer innstillingen slik overfor TV 2:

- Den er nok ikke helt sånn som jeg selv ville ha gjort det. Så nå får jeg ta en vurdering av dette og se hva jeg gjør videre.

Han har ikke avgjort om han stiller til kampvotering.

- Det har jeg ikke noe svar på i dag, sier Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen (til høyre) overlot posten som klima- og miljøminister til Sveinung Rotevatn i januar. Nå er Rotevatn innstilt som Venstre-nestleder, mens Elvestuen er vraket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ola Elvestuen (til høyre) overlot posten som klima- og miljøminister til Sveinung Rotevatn i januar. Nå er Rotevatn innstilt som Venstre-nestleder, mens Elvestuen er vraket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Tøff prosess

Komiteen vil altså beholde Trine Skei Grande som partileder tross stor motstand mot henne, ifølge flere medier. Etter det skuffende valgresultatet i fjor høst har det vært rungende krav om fornyelse i Venstre-ledelsen.

Skei Grande har fortalt valgkomiteen i partiet at hun ønsker å fortsette. Venstre-lederen har også påpekt at fornyelse i ledelsen også kan tolkes dithen at begge nestlederne bygges ut.

- Dette har vært en tøff prosess, sier komitéleder Thorbjørnsen og fortsetter:

- Jeg har vært lokalpolitiker i Stavanger i 36 år, men det er sjeldent jeg har blitt mer utfordret på mine ferdigheter og min kompetanse som jeg har vært det siste året. Men tro meg, jeg er glad for å ha stått i det sammen med en fantastisk valgkomité. Og jeg er stolt og lettet, på vegne av komiteen, sier han.

Thorbjørnsen forteller at han er særdeles glad for å kunne presentere en enstemmig instilling.

- Det har vært et ønske om fornyelse og bredde av representasjonen. Dette har preget valgkomiteens arbeid helt fra starten og vi mener at vår innstilling speiler denne bredden i partiet på en særdeles god måte, sier han.

VIL FORTSETTE: Trine Skei Grande vil møte stor intern motstand dersom hun fortsetter som leder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL FORTSETTE: Trine Skei Grande vil møte stor intern motstand dersom hun fortsetter som leder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Krav om å trekke seg

Det vakte stor oppsikt da Dagbladet i dag meldte at sterke stemmer i Oslo Venstre ber Skei Grande trekke seg.

- Trine har vært en fantastisk politiker for Venstre. Hun er en fantastisk statsråd. Men jeg tror tiden hennes som partileder, bør være forbi. Jeg tror ikke hun kan klare å gjenreise den autoriteten integriteten og tilliten du må ha for å kunne være en god partileder for Venstre framover, sa Oslo-topp Hallstein Bjercke tidligere i dag.

Nestleder i Venstres bystyregruppe i Oslo, Marit Vea, sa det samme til TV2 i går.

- Jeg mener tiden er inne for å slippe nye krefter til. Vi har en generasjon med talenter som er klare til å ta over stafettpinnen etter Trine, sier Vea til Dagbladet.

- I en dyp krise

Lederstriden i partiet har dermed fått en ny omdreining de siste dagene. Onsdag gikk Elvestuen, som ble vraket som klima- og miljøminister i januar, til et oppsiktsvekkende angrep på Grande. Det samme gjorde Unge Venstre, som ønsker seg Sveinung Rotevatn som ny partileder.

- Venstre er i en dyp indre krise. Vi tror at partiet har behov for fornyelse og nye profiler, sier Unge Venstres nestleder Ane Breivik til NTB.

Den «brutale» utskiftningen

Det er den siste store utskiftningene i regjeringsapparatet til Venstre som har satt sinnene i kok. Skei Grande møtte kravet om utskiftelser ved å vrake mange gamle allierte tilknyttet Oslo Venstre, blant annet for å få plass til Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

Kilder Dagbladet har snakket med beskriver Grandes utskifting som «radikal» og «svært brutal».

Allerede tidligere i vinter snakket Dagbladet med Venstre-kilder som mente Grande ved denne heftige utskiftingen kan ha svekket egen stilling på sikt. Argumentasjonen går ut på at hun kan ha lagt seg ut med støttespillere som hun framover ville ha vært helt avhengige av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!